SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Mentre a Madrid continuen buscant excuses per no aplicar un confinament inevitable d’acord amb les xifres que es coneixen sobre el risc de rebrot i els contagis per cent mil habitants, amb l’oposició absurda del govern de la comunitat, per altres verals prenen mesures restrictives amb xifres menys preocupants per evitar que es puguin multiplicar els casos i patir una nova onada de coronavirus. Així, París ha decidit tancar els bars, suspendre les fires i els congressos professionals i aplicar restriccions a restaurants, cines i teatres perquè ha arribat a una taxa de 260 casos per cada cent mil habitants, la tercera part de la qual es registrava a Madrid, amb una població considerablement superior, i a Espanya, la Junta de Castella i Lleó, governada també pel PP, ha decidit confinar perimetralment les ciutats de Lleó i Palència amb unes taxes entorn dels 500 casos inferiors també a la madrilenya, i a Aragó la DGA ha decretat que Saragossa torni a la fase 2 del 8 al 15 d’octubre de forma preventiva per evitar que les reunions socials amb motiu del Pilar puguin representar un rebrot malgrat que no hi ha programació de festes. No hi ha més remei si volem evitar casos com el de València, on una festa en un col·legi major de la universitat va tardar hores a ser interrompuda i ha provocat el contagi de 120 alumnes, o en altres festes clandestines que han acabat amb incidents com ha succeït a Àlaba, Pontevedra o Pamplona, on després es multipliquen els casos.

Els focus de contagi més importants en aquests moments no són als centres de treball o a les escoles, segons els experts, que apunten a les festes socials o juvenils, on hi ha més proximitat física, amb més cridòria i també més consum en comú de menjars i begudes com a principal element de risc. I, desgraciadament, aquests esdeveniments es tradueixen al cap d’uns dies en nous focus del coronavirus i augment espectacular dels casos que poden tornar a estendre’s com taques d’oli.

Ara s’han fixat uns barems objectius i quantificables sobre el nombre de casos, la positivitat dels PCR i la saturació de les UCI, i quan se superen no hi ha més remei que aplicar mesures restrictives per impopulars que siguin i encara és millor prevenir quan es temen possibles festes. Resistir-s’hi per criteris polítics és una irresponsabilitat que podem acabar pagant tots.

tracking