SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ja tenim aquí el temut rebrot de tardor, perquè els casos han anat augmentant en els últims dies i ha pujat preocupantment l’índex de rebrot, que ja se situa al voltant dels 300 casos en el conjunt català, amb algunes comarques amb més incidència, i lògicament s’han de prendre mesures per evitar la saturació d’hospitals i que es repeteixi la situació que es va viure a la primavera. La Generalitat va recomanar ahir restringir al màxim la mobilitat, evitar les trobades socials i familiars i fomentar el teletreball, però també ha decidit suprimir les classes presencials a les universitats durant quinze dies, així com les competicions esportives no professionals, limitar l’aforament en actes religiosos i culturals al 50 per cent, al 30 per cent en botigues i comerços i, el que està resultant més polèmic, tancar bars i restaurants, que durant quinze dies només podran servir menjar a domicili. L’hostaleria torna a pagar els plats trencats i, per exemple, a Lleida i nou pobles del Segrià haurà d’afrontar el tercer tancament des del mes de març, cosa que provoca una situació difícilment sostenible per a molts establiments.

Per complicat que sigui graduar les mesures que s’han de prendre, és obligat preguntar-se en primer lloc si es culpabilitza bars i restaurants del rebrot i, en segon, si és lògic adoptar les mateixes mesures, per exemple, a l’Alta Ribagorça, on hi ha una incidència molt baixa, que a l’àrea metropolitana, on es registren més aglomeracions i també més festes. I encara que el cas madrileny no és cap model, també és significatiu que aquí es tanquen bars amb una taxa de rebrot que és menys de la meitat que la registrada a Madrid o altres autonomies, on s’han decretat confinaments parcials, però no s’han tancat bars i restaurants. I també s’hauria de valorar que la immensa majoria dels ciutadans complim les normatives de seguretat recomanades per les administracions i que només uns quants les infringeixen, cosa que provoca els rebrots, sense que s’hagi percebut una vigilància especial, un control i una repressió dels infractors, perquè sembla més fàcil aplicar restriccions a tothom.

Pensàvem que es començava a veure llum al final del túnel, però desgraciadament no és així, i amb l’entrada de la tardor es confirmen els pronòstics. Esperem haver après de l’experiència de la primavera i que les mesures aprovades ara siguin les més eficaces.

tracking