SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb un milió de contagis a les estadístiques i una tendència a l’alça, sembla que s’obre la porta a poder sol·licitar-se un toc de queda com a fórmula més eficaç per evitar nous brots i en vista de com està funcionant la mesura a França i altres països. El problema és que per decretar un toc de queda que impedeixi la mobilitat nocturna però que també suposa una restricció als drets i llibertats individuals és imprescindible la declaració de l’estat d’alarma, que correspon al Govern central i ha de ser ratificada pel Congrés i fa necessari un mínim consens entre els principals partits polítics. Les autonomies que ho considerin necessari ho sol·licitaran a l’Executiu espanyol i fixaran els termes del toc de queda, que, a priori i sempre que es compleixi, sembla una mesura més eficaç que les que han pres fins ara com confinaments perimetrals aplicats a les ciutats amb més casos o el tancament de l’hostaleria que s’ha fet a Catalunya.

En principi, sembla lògic que es restringeixi la mobilitat nocturna perquè les dades del ministeri de Sanitat indiquen que hi ha el quàdruple de casos de contagi en reunions socials que per exemple els registrats en bars o restaurants i s’ha detectat que els botellons nocturns són un dels principals perills de propagació del virus. La mesura hauria d’anar acompanyada d’una intensificació de les patrulles nocturnes de les forces de seguretat a les zones on habitualment es realitzen i un control dels moviments socials a partir de l’hora que es fixi, i encara que sigui una mesura que no agradi a tothom, pot resultar més pràctica que el tancament total de l’hostaleria, que no ha evitat els botellons i amenaça d’arruïnar el sector.

El conseller d’Interior de la Generalitat ha deixat la porta oberta al fet que bars i restaurants puguin tornar a obrir durant el dia amb algunes restriccions si finalment s’aposta pel toc de queda, i també la patronal del sector s’ha mostrat d’acord amb la proposta perquè suposarà un pal·liatiu per a la seua desesperada situació. Per a ells seria un respir i l’important és que la mesura pot ser efectiva per impedir que un dels focus de contagi més intensos continuï actiu, però tot dependrà que les normatives es compleixin i que tots siguem conscients que la salut col·lectiva depèn de la resposta i la solidaritat individual.

tracking