SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Tal com s’havia anunciat, ahir es van aprovar noves restriccions a Catalunya, amb el tancament perimetral de la comunitat, tancament dels municipis durant el cap de setmana, suspensió d’activitats culturals i esportives no professionals i tancament de comerços amb més de 800 metres quadrats durant quinze dies. Són mesures similars a les aprovades a Europa i forçades per una situació sanitària que amenaça d’empitjorar fins a assolir els nivells de la primera onada en un termini de catorze dies si no es prenen mesures. Estem amb gairebé cinc mil nous casos de Covid diaris, quan l’objectiu és baixar de mil, disminuir la velocitat de contagi, el ja famós índex R, per sota d’1, quan estem al voltant de l’1,4, és a dir, que cada persona infectada n’encomana més d’una altra, i reduir la pressió hospitalària, especialment de pacients a les UCI, perquè com a màxim n’hi hagi 300, quan ara estem per sobre de 400, per garantir l’atenció a malalts que tinguin altres malalties i no saturar els hospitals com va succeir a la primavera. No estem com al març, quan l’índex R va arribar fins a 4 i els hospitals estaven tan saturats que va caldre habilitar altres centres, però el problema és que podem arribar-hi en dos setmanes si no es prenen mesures, i és significatiu que els controls PCR estan al llindar del col·lapse i en alguns casos tarden més de quatre dies a notificar resultats, quan el desitjable és fer-ho en 24 o 48 hores.

S’havia anunciat aquesta segona onada per a la tardor i ha arribat abans que el fred, que pot complicar les estadístiques si no s’apliquen restriccions, i malgrat que hi haurà qui especuli si no s’han pres les mesures adequades ni s’han fet les inversions necessàries ara no hi ha cap altra opció que el sacrifici del confinament i les restriccions per evitar mals majors.

És significatiu que en aquesta ocasió s’hagi aprovat l’estat d’alarma fins al maig per evitar la incertesa de les pròrrogues quinzenals que vam viure a la primavera i tot apunta que l’hivern serà dur i llarg, que haurem de seguir convivint amb la pandèmia, potenciar el teletreball en els sectors que poden habilitar-lo i continuar extremant les precaucions perquè, en aquest cas més que mai, de la responsabilitat individual depèn la salut col·lectiva. I donar suport als investigadors perquè l’esperada vacuna contra el coronavirus arribi com més aviat millor.

tracking