SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat ha anunciat la implantació de “mesures excepcionals” de 10 dies a partir del dijous 7 per intentar frenar l’auge de la pandèmia a Catalunya. S’establirà un confinament municipal i només podran obrir entre setmana els comerços de fins a 400 metres quadrats, de manera que quedaran tancats els centres comercials. Els caps de setmana només podran estar oberts els establiments essencials, bàsicament alimentació. Aquests protocols se sumen als que ja eren vigents en l’actualitat i substitueixen a la Cerdanya els excepcionals que tenien, juntament amb el Ripollès. Per la seua part, les escoles, com estava previst, obriran el dilluns 11, encara que les activitats extraescolars quedaran prohibides i només es podran dur a terme aquelles que estiguin formades pel mateix grup de convivència escolar i que es realitzin al mateix centre. Les activitats físiques queden reduïdes a l’exterior. La resta, les d’interior, queden vetades, amb els gimnasos tancats en aquest període de deu dies. Les restriccions per al sector cultural són les que actualment estan vigents. El motiu d’aquest nou protocol es fonamenta en el fet que han pujat el risc de rebrot, la velocitat de propagació del virus (la famosa Rt) i la pressió hospitalària. Si diumenge, en el conjunt de Catalunya, el risc de rebrot se situava en els 422 punts, ahir aquesta xifra va escalar fins als 500 (78 punts més). El mateix passa amb l’Rt, que ha ascendit fins a l’1,27.

També ha pujat la incidència a catorze dies, que ha passat de 394,87 a 409,14 en quaranta-vuit hores, amb una evolució igual de negativa a Lleida, Pirineu i Aran, i més si tenim en compte que encara no ha arribat l’efecte de les festes. Tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, van precisar que amb aquest intent de fre social en els propers dies no es pretén disminuir les xifres i la pressió hospitalària, sinó contenir-la. Argimon, com en ell és habitual, va ser el més clar al dir que el que s’ha acordat no és l’ideal per frenar la Covid, però que és el que es pot fer quan no es disposa dels recursos necessaris per compensar l’hostaleria i el comerç. “Catalunya no és Alemanya ni Holanda”, que compensen amb un 70 per cent directe de la facturació els damnificats, va ser l’afirmació més categòrica d’aquest metge especialitzat en medicina preventiva, ara en funcions de portaveu sanitari de la Generalitat. Es podria dir més fort, però sens dubte no més clar.

Prudència i contenció són, doncs, les úniques armes de les quals disposem a dia d’avui per intentar arribar a la immunitat de ramat sense les xifres dramàtiques de la primavera passada. És a les nostres mans evitar al màxim els contactes socials aquests dies per tenir a l’estiu un mínim de seguretat. La llum al final del túnel es veu, però continuem sent-hi a dins. Molta cura.

tracking