SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Donald Trump acaba de la manera més indigna possible el seu mandat i culmina les moltes mostres que havia donat el dirigent nord-americà que passarà a la història com el pitjor líder d’un dels països més poderosos del món. L’assalt al Capitoli, encoratjat pel mateix Trump a les xarxes socials i discursos previs, és una vergonya per a una nació que ha fet històricament de la democràcia la seua bandera. Que la dreta només accepta les regles de joc quan li són favorables no és res de nou, a l’Espanya del 1936 en tenim l’exemple més pròxim i dolorós, però no deixa de sorprendre que un polític nord-americà vulgui humiliar els seus conciutadans amb l’espectacle de dimecres a la seu de la voluntat popular d’aquest país.

L’actuació policial, pràcticament acompanyant els insurrectes, és un altre capítol de l’ús i abús que ha fet del poder aquest milionari que es va fer famós amb programes de televisió de dubtós gust. Ha destruït la política internacional nord-americana, ha posat en perill el comerç internacional i ha donat mostres d’un masclisme, racisme, classisme i ignorància impròpies i deshonroses. L’intent de cop d’estat va acabar amb 4 morts i 50 detinguts i posa a prova els fonaments democràtics dels EUA, un país ara molt dividit entre els seguidors d’aquest líder populista mancat de tota moral i la resta de nord-americans, demòcrates i republicans, que assisteixen atònits a la indecència de l’acte perpetrat al Capitoli. Per fortuna, algú devia fer entrar Trump en la poca raó que té i ahir va rebaixar el to i va assegurar que facilitarà la transició. Esperem que sigui veritat i que es prenguin totes les mesures perquè fins al dia 20, en què Biden jurarà com a nou president, no hàgim d’assistir a tan lamentables espectacles. I que l’assalt a les cambres nord-americanes serveixin també com a exemple per a tots aquells que a l’Estat espanyol pacten amb els ultraradicals, que només se serveixen de la democràcia per arribar al poder però que mai hi han cregut ni la practiquen. 

Eth Portilhon

Immersos en plena pandèmia i ahir esglaiats per l’assalt al Capitoli a Washington, no tenim les amenaces terroristes entre les nostres prioritats quotidianes, però existeixen, i tant Espanya com França estan en alerta 4 i 5, respectivament, per la qual cosa el país gal fa bé a prendre totes les mesures que consideri necessàries per evitar assassinats com els que vam viure a Barcelona i Cambrils el 2017 o les matances de Niça o París, entre altres, en aquest país veí, en el qual el terrorisme ha matat gairebé 300 persones en els últims vuit anys. 

tracking