SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Parlant amb els alcaldes i veïns de totes les comarques de Lleida i el Pirineu, en aquest cap de setmana de neu i els problemes, sobretot de mobilitat, que comporten, arribem a una conclusió de la qual ja hem tingut reiterades mostres tant en la pandèmia com en els milers de sinistres anteriors i que, no per coneguda, deixa de ser vital: el capital humà és la principal riquesa d’un país.

Netejar carrers a pic i pala, utilitzar tota la maquinària haguda i per haver per fer pas en el bé comú, col·laborar per obrir carreteres, portar menjar, mantes o el que calgui a domicilis, endollar generadors propis per deixar-los a qui no té llum i una infinitat més de tasques que han portat a terme aquest dissabte i diumenge habitants i edils dels pobles més perjudicats pel Filomena i que és tota una lliçó de convivència que és obligada. El temporal amainarà avui, encara que al pla s’esperen persistents boires, però les baixes temperatures que s’anuncien per aquesta setmana aconsellen a les administracions públiques accelerar l’activitat dels parcs logístics perquè les principals vies d’accés als col·legis tinguin garanties per als milers de nens que avui han de tornar a les aules, així com per als professors d’aquests centres. Molts consells comarcals han optat per suspendre el transport escolar, almenys fins dimecres, i entre les inseguretats del temps i el coronavirus sens dubte és una bona decisió fins que puguin netejar-se de neu i gel totes les comunicacions.

És evident que el confinament municipal per les res· triccions de la Covid ha ajudat que l’onada de fred no hagi atrapat gaires persones a les comarques de Lleida, i la implantació a poc a poc del teletreball també ha estat una bona eina. No obstant, carrete· res de la Diputació, Generalitat i Estat han d’activar tots els protocols per garantir la mobilitat dels treba· lladors essencials i sobretot el transport, en què els camioners han de continuar proveint perquè la nos· tra quotidianitat es vegi al menys alterada possible.

La Covid segueix aquí

Malgrat que el coronavirus no ha estat el protagonista en exclusiva d’aquests dos últims dies, fet ex· cepcional en els deu últims mesos, no podem oblidar-nos, ni hem de fer-ho, que la pandèmia no només segueix aquí sinó que els contagis i ingressats augmenten, quinze més a Lleida ahir, i que cal se· guir amb la guàrdia molt alta fins que aconseguim la immunitat de ramat. Les vacunacions es van reprendre ahir i caldrà accelerar aquests dies per compensar el que s’ha perdut per Filomena i la falta d’estructura inicial. Ja s’han començat a suspendre operacions ordinàries i no ens ho podem permetre 

tracking