SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després de tres setmanes de vacances, les escoles han tornat a obrir amb normalitat malgrat la Covid i l’impacte del temporal de neu i fred. És una bona notícia perquè, a més, el set per cent d’alumnes que no han pogut anar a les aules ha estat per problemes en el transport, que ha afectat les cinc comarques lleidatanes més castigades per Filomena i que previsiblement avui recuperaran la normalitat. És evident que, com deia el conseller Bargalló, hi ha incerteses que es mantindran mentre duri la pandèmia, però no són més ni més complexes a les escoles que al conjunt de la societat i és positiu que no s’hagi contemplat en cap moment la possibilitat de tancar les escoles.

Mantenir-les obertes i amb l’activitat normal és el correcte des d’un punt de vista pedagògic després de les anomalies del curs anterior i per garantir una formació correcta, i també des del punt de vista social, perquè aporta una normalitat davant la pandèmia que és d’agrair, i més després que les xifres al primer trimestre puguin considerar-se positives. Ahir només disset col·legis de les comarques de Lleida van continuar tancats i en tots els casos va ser pels problemes de transport que ha generat el temporal de neu, especialment en comarques com les Garrigues. Una cosa que passa cada hivern quan arriba la neu i les dificultats a les carreteres recomanen suspendre el transport escolar. S’han de mantenir les precaucions i les mesures que han funcionat al primer trimestre i confiar que amb la campanya de vacunació avancem cap a un curs més normal que el precedent.

L’escàndol de la llum

S’intensifica el fred i augmenta automàticament el preu de la llum quan més es necessita i més consumim. Va succeir divendres i es repetirà avui amb un preu majorista fixat en subhasta superior en un 2,18 per cent al del dia anterior, que té un impacte al rebut final que paguem els consumidors entorn d’un 35 per cent. És un sistema enrevessat en el qual s’inclou el preu majorista, les taxes pels peatges elèctrics i els impostos, i en el qual tenen un impacte decisiu les empreses elèctriques, que marquen preus a través de subhastes i en funció de la demanda. El Govern espanyol es va comprometre a establir una reforma per fixar uns preus més justos, però ahir la vicepresidenta quarta Teresa Ribera es va limitar a explicar que era un episodi conjuntural que tindrà un efecte limitat al rebut de la llum, però el cert és que en el que portem de gener el preu per quilowatt/hora ha registrat una pujada interanual del 35 per cent segons l’organització de consumidors. Un abús. 

tracking