SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Leocàdia Peña, una senyora de vuitanta-cinc anys originària de les Valls d’Àneu i que en l’actualitat viu a la residència Mare de Déu de la Ribera de la Pobla de Segur, podrà presumir en els pròxims dies d’haver-se convertit en la primera catalana a quedar immunitzada contra el coronavirus. I això ha estat possible després que ahir se li administrés la segona dosi de la vacuna de Pfizer, operació de la qual també es van beneficiar cinquanta-vuit residents més del mateix geriàtric del Pallars Jussà i vint-i-un treballadors del centre. La campanya seguirà avui a la residència Balàfia I de Lleida on, juntament amb la de la Pobla, es va iniciar la vacunació massiva contra la Covid fa tres setmanes. Estem doncs davant d’un moment important per intentar posar fre als efectes devastadors d’una pandèmia que es va declarar fa pràcticament un any. Gairebé 7.000 lleidatans ja han rebut la primera dosi, d’aquí a pocs dies se’ls administrarà la segona i, a poc a poc, s’hi aniran sumant altres col·lectius per intentar arribar a una autèntica immunitat de ramat, extrem que s’aconsegueix quan un nombre suficient d’individus està protegit davant d’una determinada infecció i actua com a tallafoc per a la resta. Les previsions més optimistes apunten que aquesta fita podria assolir-se a la primavera però, tal com avança el ritme de vacunació, que, malgrat tot, és dels més alts d’Europa, és més realista ampliar els límits a l’estiu.

De tota manera i, fins i tot amb el risc de fer-nos pesats, cal insistir una i mil vegades que la responsabilitat individual, amb la inestimable ajuda de la vacuna, és bàsica per atallar els contagis que, per desgràcia, continuen augmentant. Evitar les reunions fora de les bombolles, mantenir les distàncies, la higiene de mans i, per descomptat, la mascareta són normes bàsiques i claus per aconseguir aquest objectiu. És necessari que les mantinguem al peu de la lletra perquè, en un futur no gaire llunyà, puguin relaxar-se les restriccions que tant ens estan afectant a tots els nivells.

No més confinament

I seguint amb les restriccions, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va descartar aquest cap de setmana de nou la possibilitat de tornar a decretar un confinament domiciliari com el de la primavera passada per aturar l’escalada de contagis. Tanmateix, per al titular d’aquesta cartera sí que és possible ordenar una ampliació del toc de queda, fixat en l’actualitat a les 22.00 hores. En els pròxims dies arribarem al pic d’incidències fruit de l’activitat social durant les festes nadalenques i serà el moment de preveure les mesures per evitar contagis de cara a Setmana Santa. De la nostra autoresponsabilitat dependrà en bona mesura que siguin més o menys dràstiques.

tracking