SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un vell proverbi aconsella no canviar de cavall enmig del corrent, que es tradueix també en el missatge ignasià com que “en temps de desolació, no fer mudança”, però Pedro Sánchez ha optat, tal com va anunciar fa unes setmanes, per canviar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, enmig de la pitjor pandèmia que hem patit per convertir-lo en el candidat socialista a la presidència de la Generalitat. La decisió ha provocat la primera minicrisi de govern amb el canvi de Carolina Darias, que passa de Política Territorial a Sanitat, i amb la incorporació del primer secretari del PSC i fins fa uns dies candidat, Miquel Iceta, com a nou ministre de Política Territorial.

Com sempre, les valoracions són dispars i mentre Pedro Sánchez elogia Illa com un ministre extraordinari, cosa que obliga a preguntar-se per les raons del trasllat, el PP el considera “el pitjor ministre de Sanitat d’Europa”, fet que també obliga a qüestionar-se per què no s’alegren del seu relleu confiant que qui vingui ho farà millor. I des de Catalunya, els adversaris electorals d’Illa ja destaquen que se’n va del ministeri amb una xifra rècord de contagis, amb el ritme de vacunació per sota del que s’havia previst i els hospitals al límit de la saturació, però són consideracions que ja formen part de la campanya i més quan algunes enquestes adverteixen que el ja exministre pot ser el més votat el pròxim 14 de febrer.

És evident que Illa ha aconseguit uns nivells de popularitat extraordinaris amb les compareixences diàries i que en tot moment ha llançat un missatge ponderat i tranquil·litzador i fins i tot ha buscat consensos complicats amb els consellers de Sanitat, però per l’experiència acumulada, per la seua mateixa trajectòria i pels reptes pendents cal preguntar-se si és el moment adequat per fer canvis a Sanitat i és lògic pensar que han prioritzat els interessos del PSC i les expectatives electorals que pot concitar Illa per sobre de les necessitats del Govern central. Per molt que la successora participés en la coordinació i encara que es mantingui l’equip, no és el millor moment per fer canvis en la coordinació davant la pandèmia.

Protocols contradictoris

Des del dia 7 de gener els catalans no podem sortir dels nostres municipis, però durant la campanya el Govern permetrà trencar aquest confinament perimetral per assistir a mítings en altres municipis. Ja és criticable que puguin celebrar-se quan també estan limitades les trobades de més de sis persones i quan hi ha restriccions a les activitats socials, però és contradictori que sí que es pugui sortir del municipi per anar a un acte de campanya. 

tracking