SEGRE

Creat:

Actualitzat:

És aviat per cantar victòria, però les dades epidemiològiques sobre el coronavirus comencen a donar motius per al respir, encara que la xifra de víctimes mortals continua sent un trist recordatori del dramatisme de la situació.

Però és important que hagi baixat la velocitat de transmissió del virus un 30 per cent a Lleida i un 47 per cent al Pirineu des del 5 de gener fins al 5 de febrer, que també hagi disminuït el risc de rebrot en un vint per cent, que els contagis siguin un deu per cent inferiors que fa un mes i que l’Rt hagi descendit un 47 per cent i estigui per sota del límit de l’1, tant a Lleida, 0,83, com al Pirineu, 0,77.

Són dades que corroboren que estem superant l’impacte de les festes nadalenques, que s’ha controlat el pic d’aquesta onada i que la situació sanitària ha millorat a falta que es rebaixi la pressió hospitalària, que encara no s’ha reduït prou.

Paral·lelament, la campanya de vacunació segueix avançant i és important que el 85% dels usuaris de residències ja hagin rebut la segona dosi i que aquesta mateixa setmana ja estaran tots vacunats, cosa que s’ha traduït en una sensible millora de la situació a les residències i ha començat la vacunació al personal essencial, com mestres, amb la previsió que estiguin tots vacunats en tres mesos, personal sanitari, farmacèutics, fisioterapeutes i bombers.

La següent fase és la vacunació dels majors de 80 anys, que es farà als seus propis domicilis en una setmana i, si no hi ha problemes amb els subministraments, que no són previsibles perquè ja hi ha diversos laboratoris involucrats, la vacunació s’anirà generalitzant entre els grups de més risc.

És important mantenir les precaucions perquè tenim l’amenaça de les soques britànica o sud-africana, que poden complicar-nos la vida perquè són més contagioses, però el pitjor de la situació sanitària sembla que ha passat i encara que les actuals restriccions són vigents fins al 21 i no es tocaran, sí que es pot pensar que a partir d’aquesta data, si la tendència es manté, es pot començar a obrir la mà en les obertures que reclamen amb insistència l’hostaleria i el comerç.

La sentència basca

La decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc de permetre la reobertura de l’hostaleria als municipis amb més incidència de Covid ha indignat el govern basc però també ha obert noves portes a recursos a Catalunya. L’argument també és que “no apareix amb claredat la incidència de l’obertura en l’augment de casos”, una cosa que també s’ha esgrimit aquí, sense èxit fins ara. S’haurà de veure si els jutges catalans pensen de diferent manera que els bascos. 

tracking