SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Han estat unes eleccions diferents, marcades per la pandèmia en la campanya, en les votacions i fins i tot en l’escrutini, però que no han alterat el mapa català i a la pràctica han consolidat els dos blocs, amb el canvi que en aquesta ocasió el PSC ha estat el més votat recollint el testimoni de Ciutadans en l’última legislatura, i que, entre els independentistes, ERC ha estat la formació més votada a l’aprofitar-se del dos per cent de votants que ha perdut JxCat respecte a les últimes eleccions, que és precisament el percentatge de vots que ha obtingut el PDeCAT, que finalment s’ha quedat sense representació. D’entrada, cal destacar que, malgrat tots els problemes amb la convocatòria, amb els tribunals i amb la pandèmia, la jornada es va poder celebrar amb normalitat, es van constituir totes les meses sense problemes malgrat les al·legacions, es van complir els protocols de seguretat i es va fer l’escrutini amb celeritat.

I malgrat que es va doblar l’abstenció respecte a les eleccions anteriors, és important que la participació depassés àmpliament el 50% i fos superior a la registrada en altres comicis celebrats durant la pandèmia en altres països o autonomies. .

Quant als resultats, el PSC és el partit més votat però queda molt lluny de poder articular una majoria de govern si no és reeditant els tripartits de Montilla o Maragall, una cosa complicada, primer perquè ERC va firmar l’acord pel qual es comprometia a no pactar amb els socialistes i, en segon lloc, perquè el seu candidat, Pere Aragonès, és el que té més possibilitats de ser investit si com sembla previsible aconsegueix el suport de JxCat i la CUP, que dobla resultats i torna a convertir-se en àrbitre de la situació. Els socialistes han guanyat en vots, però el bloc independentista (ERC, JxCat i CUP) ha aconseguit quatre diputats més dels que tenia, assolint el rècord històric de 74, per la qual cosa sembla lògic que sigui el candidat de la força més votada d’aquest bloc, Pere Aragonès, qui opti a la investidura i pugui formar govern si supera les diferències amb els que fins ara eren els seus socis.

I és significatiu que als dos blocs, que mantenen els seus percentatges, hi hagi hagut un lliscament cap a l’esquerra: entre els independentistes per beneficiar ERC i CUP, i entre els constitucionalistes per donar la victòria al PSC amb patacada de Ciutadans, que també ha perdut vots per la dreta per beneficiar Vox, que entra amb força al Parlament, on el PP continua retrocedint fins a convertir-se en una força residual. .

Pel que fa a Lleida, JxCat es manté com a força més votada però perd un 4%, que se’n va al PDeCAT i li costa un diputat, mentre que ERC repeteix resultat, els socialistes es queden els tres diputats que tenia Ciutadans i aconsegueixen representació la CUP i Vox.

tracking