SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Més de tres-centes entitats empresarials es van congregar ahir a l’Estació del Nord de Barcelona per expressar un clam unànime a favor de la reactivació de l’economia i en contra dels enrenous i el vandalisme que han marcat la vida ciutadana de moltes ciutats catalanes les últimes setmanes. En l’acte, impulsat per Foment del Treball i Pimec, estaven representades més de 400.000 empreses catalanes, que donen feina a 2,3 milions de treballadors i suposen el 90 per cent del Producte Interior Brut català, amb participació d’entitats alineades amb l’independentisme com FemCat o la Cambra de Comerç de Barcelona i altres organitzacions i empreses que s’hi han mostrat en contra, com Foment, Pimec, Cercle d’Economia, CaixaBank, Banc Sabadell, Seat o Planeta, entre les més destacades.

Tots van coincidir a ressaltar l’esgotament de l’empresariat i en la urgència de reactivar l’economia, després de massa anys de crispació i una pandèmia que està resultant demolidora per a la societat i també per a l’economia, però també hi va haver veus criticant els incidents dels últims dies amb destrosses del mobiliari urbà i de béns de particulars, lamentant el retard de les institucions, Generalitat i ajuntaments a condemnar-los. .

Paral·lelament, l’empresariat va reclamar la necessitat que es formi Govern amb urgència, que se superi l’etapa de la crispació que hem viscut i que s’aposti pel diàleg i els consensos per superar de forma ràpida i de la forma menys dolorosa possible aquesta crisi sense precedents a la qual estem abocats. Els empresaris, per boca del president de Foment, es van oferir a col·laborar amb el Govern que es formi.

“Comptin amb tots nosaltres i governin amb la prioritat d’aixecar l’economia, amb lleialtat institucional, i donin exemple de diàleg i pacte”, van clamar. Poques vegades s’havia vist tanta unanimitat entre tots els sectors econòmics i ideològics de l’empresariat, però evidentment la situació és complicada i fa necessari un pacte de país al qual es van oferir ahir en col·laboració amb el poder polític, perquè el mal reputacional causat a les inversions a Catalunya és important i ha de quedar clar que amb violència no es resolen els problemes i molt menys es crea ocupació.

És greu la situació dels joves amb una taxa d’atur del 39 per cent entre els menors de 25 anys, la més alta de la Unió Europea, però per molt que ho justifiquin alguns no s’arreglarà cremant contenidors i multiplicant la crispació. La pandèmia està sent dura per a tothom i hi ha problemes d’arrel que han de ser afrontats, però ha de fer-se per la via del diàleg, el pacte i la negociació com proposen els empresaris. I la primera tasca és que els partits es posin d’acord i formin govern com més aviat millor perquè portem massa mesos de desgovern.

tracking