SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Com si fossin fitxes de dòmino, els governs del PP i Ciutadans trontollen quan encara no han arribat a la meitat del mandat en la que es presagia com una batalla per reconfigurar el seu espai polític i la ruptura de la foto de Colón, que va reunir fa només dos anys tota la dreta, des de Vox fins a Ciutadans, per fer un front comú contra Sánchez i el seu govern. Amb la marxa de Rivera, i la seua derrota a Catalunya, Cs busca espai al centre i els problemes de corrupció a l’ajuntament murcià han estat el detonant d’un efecte papallona que s’ha estès amb una moció de censura al govern regional, que podria donar a Ciutadans la seua primera autonomia amb el suport socialista, la resposta a Madrid amb la convocatòria d’eleccions frenada per dos mocions més i una altra a Castella i Lleó.

De moment, la taca d’oli no s’estendrà a Andalusia, on també governa la dreta en coalició, però ja estan implicades totes les autonomies governades pel PP tret de Galícia, on Núñez Feijóo, amb majoria, està fora de perill de contingències. Especial substància té el cas de Madrid, on hauran de ser els tribunals els que decideixin si té prioritat la convocatòria d’eleccions feta per Isabel Díaz Ayuso com a resposta a la moció de Múrcia o es tramiten primer les dos mocions de censura presentades pel PSOE i Més Madrid.

De moment, la presidenta ha destituït tots els consellers de Ciutadans i la Mesa considera dissolta l’Assemblea de Madrid, malgrat que hauran de pronunciar-se els tribunals davant de l’embolic organitzat. .

El terratrèmol polític pot tenir repercussions a nivell estatal perquè sembla evident que Ciutadans s’ha desmarcat del Partit Popular i s’ha atansat al PSOE, cosa que ha empès els de Casado a buscar el suport de Vox, que en última instància pot ser el gran beneficiat d’aquest enfrontament de la dreta, i ha ofert a Sánchez un suport alternatiu per la dreta amb què ja va flirtejar durant la tramitació pressupostària per a indignació dels seus socis de Podem, amb els quals és evident que no té una relació fluida. De moment, la batalla es deslliurarà a Madrid perquè a Múrcia l’acord entre Ciutadans i el PSOE sembla bastant consolidat, mentre que a l’autonomia madrilenya és més factible que hi hagi eleccions anticipades perquè la convocatòria urgent d’Ayuso ha agafat els socialistes sense un candidat definit, perquè l’exministre Ángel Gabilondo no té intenció de tornar a presentar-s’hi.

Les possibles eleccions es convertiran en un referèndum sobre la gestió d’Ayuso, que assessorada per Miguel Ángel Rodríguez, ha marcat perfil propi en la lluita contra la pandèmia, s’ha enfrontat obertament al Govern central i té bones relacions amb Vox. Casado pot anar darrere i Ciutadans ho tindrà complicat a les urnes.

tracking