SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El 13 de març del 2020, data de la qual ahir es complia un any, el titular que obria la portada de SEGRE anunciava que “ja” eren disset els contagis per coronavirus registrats a les comarques de Lleida després que en un sol dia se’n sumessin tretze. D’aquests disset, cinc van ser ingressats a l’Arnau, encara que cap de greu, i no hi havia cap víctima mortal.

Un any després, i sense que ningú pogués predir la terrible evolució de la pandèmia, les xifres s’han multiplicat fins a arribar a assolir nivells estratosfèrics i, en aquests moments, assenyalen que, al llarg d’aquests dotze mesos, s’han detectat a Ponent més de 36.000 infectats i les defuncions superen les 730. L’endemà, el 14 de març del 2020, el titular d’aquest rotatiu era encara més impactant: “Estat d’alarma”, que anunciava que el president del Govern, Pedro Sánchez, declararia aquesta mesura excepcional en qüestió d’hores, que estaria en vigor “almenys quinze dies” i que comportava, a més de tancar bars, restaurants, espais de lleure i comerços no essencials, el confinament domiciliari.

Aquesta mesura extrema que, com dèiem, tenia una possible caducitat al cap de dos setmanes, es va prolongar fins a mitjans de juny i, en total, van ser 99 dies els que ens vam quedar a casa demostrant, excepte en comptades excepcions, que la ciutadania va acceptar estoicament unes limitacions de tot tipus amb l’objectiu de frenar una pandèmia que fuetejava, i per desgràcia encara fueteja, a tothom.. Després de molts patiments, amb una xifra de morts difícil d’assimilar (21.000 decessos només a Catalunya), amb un sistema sanitari tensat fins al màxim però que ha demostrat una professionalitat i una entrega encomiables i amb uns costos econòmics de magnitud encara incalculable, la situació apunta a una progressiva millora, encara que lenta. El punt d’inflexió va ser l’inici de la vacunació contra la Covid.

A tall de resum, val a destacar que a les residències de Ponent, sector el dels geriàtrics dels més castigats aquest any inefable, a dia d’avui només hi ha un positiu, per la qual cosa el virus ja hi té incidència zero. Tanmateix, l’administració de les vacunes va a un ritme més lent del que s’havia previst, pels diferents esculls que s’està trobant, des del retard en el subministrament per part de les diferents farmacèutiques, fins a la impossibilitat de fabricar més recipients per a la seua conservació.

Malgrat tot, són més de 240.000 els ciutadans de Catalunya que ja estan immunitzats i, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, el 30 per cent de la població estarà en aquesta mateixa situació el mes de juny, mentre que a l’agost es procedirà a les vacunacions massives. Confiem que aquests terminis es compleixin i, mentrestant, cal no abaixar la guàrdia perquè de la responsabilitat de tots depèn superar aquesta crisi sanitària.

tracking