SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb 202 vots a favor, 141 en contra i dos abstencions el Congrés de Diputats va aprovar ahir definitivament la llei de l’eutanàsia, que regula el dret a reclamar una mort sense sofriment, que entrarà en vigor aquest estiu. Espanya serà el cinquè país a regular l’eutanàsia després del Canadà, els tres del Benelux i alguns estats nord-americans, i podran sol·licitar-la els que viuen “un patiment greu, crònic i impossibilitant o una malaltia greu i incurable que els causi un sofriment físic o psíquic constant i intolerable”.

Perquè es pugui aplicar s’estableixen uns mecanismes extremament garantistes, com no podia ser d’una altra manera, de forma que qui ho sol·liciti ha d’estar conscient o haver-la reclamat en un testament vital o un document similar. Ha de sol·licitar-ho per escrit, o un altre mitjà que deixi constància si no pot escriure, en dos ocasions amb un marge de quinze dies i palesant que no obeeix a cap pressió externa.

També ha de fer-ho constar al seu metge, que l’ha d’informar de les possibilitats terapèutiques, les cures pal·liatives i tots els resultats esperables, de manera que sigui comprensible pel pacient i els seus familiars i, posteriorment, el pacient ha de confirmar la seua intenció de reclamar l’eutanàsia..

El procés d’autorització requereix el consentiment del metge, ratificat per un altre facultatiu i, posteriorment, per dos experts designats per la comissió d’avaluació que hi haurà en cada autonomia, entre els quals hi ha d’haver un jurista, i finalment l’aplicació de l’ajuda a morir queda a càrrec del metge que ha portat el procés. També es regula el dret a l’objecció de consciència dels metges, que ho han d’expressar anticipadament, encara que “l’Administració vetllarà perquè la renúncia dels sanitaris no menyscabi l’accés a la qualitat assistencial de la prestació”.

Hi pot haver problemes amb aquesta objecció com està succeint en algunes comarques amb el dret a l’avortament i perquè l’Organització Mèdica Col·legial, igual que l’Església catòlica, ja s’ha posicionat en contra de la llei, però es pot esperar que la mateixa administració buscarà alternatives perquè estem davant d’una regulació llargament esperada, que evitarà molts patiments i que, segons les últimes enquestes de Metroscopia, compta amb el suport del 85 per cent de la població. .

Estem davant d’una decisió individual que depèn de factors molt particulars, i és evident que no s’obliga ningú i que es practicarà amb totes les garanties ètiques i mèdiques, perquè és un dret de les persones decidir lliurement sobre el seu futur, al marge de les creences que tinguin, i és una llei que ajudarà a evitar molts sofriments a les persones amb malalties incurables i doloroses, i als familiars que els acompanyen.

tracking