SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Mentre les xifres sanitàries es mantenen estables i s’ha obert un compàs d’espera per comprovar l’impacte de la Setmana Santa en la pandèmia, el president Sánchez va comparèixer ahir per llançar un missatge d’optimisme anunciant un increment del ritme de vacunació que permetrà immunitzar el 70 per cent de la població a finals d’agost i també que no té intenció de prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, que és quan acaba el període de sis mesos que es va aprovar al novembre. Es tracta d’un anunci significatiu perquè representarà la fi de l’excepcionalitat que portem vivint des del març de l’any passat i en cas de confirmar-se suposarà el final del toc de queda vigent i de les limitacions a la mobilitat entre autonomies.

Encara no és una tornada a la normalitat perquè quedarà en mans de les autonomies la regulació de les restriccions en funció de la situació sanitària i la imposició de confinaments comarcals com ja va succeir el juliol de l’any passat a Lleida, però sí que és un pas important perquè amb la fi de l’alarma es dona per fet una sensible millora de la situació que no obliga a centralitzar les decisions en el Govern central, ni a restringir els drets individuals amb un marc legal excepcional. .

El factor determinant serà el ritme de vacunació, que de moment a Espanya és més lent que en països com Israel, la Gran Bretanya o els Estats Units per la contundent raó que no hi ha prou vacunes disponibles. Sánchez s’ha compromès que el 3 de maig haurà rebut la vacunació completa el 10 per cent de la població, el 21 abans que acabi el maig, el 31 a meitat de juny, el 53 a mitjans de juliol i el 70 o, el que és el mateix, 33 milions d’espanyols a finals d’agost, amb la qual cosa s’hauria obtingut una immunitat grupal.

Per aconseguir-ho hauran de multiplicar-se les vacunes que arriben i convé recordar als triomfalistes que no es va assolir l’objectiu de tenir vacunat el 80 per cent de la població de més de 80 anys a finals de març, però està compromès a multiplicar per 3,5 les vacunes que arribaran aquest segon trimestre. El temps dirà si ens trobem davant de promeses electorals de Sánchez per la campanya electoral madrilenya o un anunci rigorós basat en compromisos ferms.

En el que sí que podem confiar és que comença a veure’s llum al final del túnel i que el pitjor de la pandèmia ha passat, encara que calgui esperar uns dies per conèixer si l’increment de la interacció aquesta Setmana Santa provoca un repunt de contagis o si a Lleida repetim la trista experiència de l’any passat amb l’arribada de temporers i el confinament del Segrià. N’hauríem d’haver après, no repetir errors i recordar que els últims espeternecs sempre són els més dolorosos, però ara ja tenim dates per marcar-nos la vacunació i terminis per esgotar el període d’alarma.

tracking