SEGRE

Creat:

Actualitzat:

S’atansa la campanya de la fruita i ja comencen a veure’s persones sense sostre pel Baix Segre i també per Lleida a la recerca de feina, mentre la situació sanitària continua registrant índexs negatius a la nostra regió sanitària, que dobla la mitjana catalana de rebrot i incidència de contagis. L’amenaça que es repeteixi la trista història de l’any passat amb un rebrot de la pandèmia i un tempestuós i excepcional confinament del Segrià en plena campanya de la fruita torna a planar sobre tothom, i més després que a Aragó ja han decretat mesures més restrictives a les zones limítrofes de Fraga i la Llitera que comparteixen la problemàtica.

Es pot esperar que hàgim après de l’experiència i es corregeixin els errors de l’any passat, però en vista de les reunions sectorials mantingudes fa l’efecte que no s’han assolit consensos entre els productors, els sindicats i l’administració. La consellera Budó visitarà avui la zona per coordinar les actuacions i es preveu que tècnics de Salut Pública assessorin les empreses agràries en mesures preventives, i que hi hagi inspeccions i cribratges amb tests cada dos setmanes als treballadors i quan es detectin possibles brots.

També els ajuntaments, com l’any passat, s’esforcen per habilitar mòduls que serveixin per a possibles aïllaments, i caldria reclamar coordinació amb el Govern central perquè no arribin persones que no tinguin contracte laboral, de manera que el confinament actual que ens afecta a tots sigui efectiu també per als que arriben i es mouen sense cap problema.

La petició dels ajuntaments d’una campanya de vacunació específica per als treballadors de la fruita ha estat descartada de moment per Salut, però val a esperar que l’índex de vacunació que portem serveixi per evitar la multiplicació de casos que vam patir l’any passat. Seria important que s’assolís un gran consens per evitar la repetició del problema i que no torni a agafar per sorpresa el Govern com va succeir l’any passat.

Noranta anys d’una il·lusió

Ahir es van complir 90 anys de la proclamació de la República després del triomf de les candidatures republicanes en unes eleccions municipals. El llavors rei, Alfons XIII, va abandonar Espanya, es va proclamar la República enmig d’una gran eufòria ciutadana i va començar un il·lusionant període de reformes polítiques, socials i econòmiques que es va frustrar cinc anys després amb la sublevació de l’Exèrcit i una guerra incivil que va durar tres anys. Molt ha canviat el país i molts intents hi ha de reescriure la història, però la proclamació de la República va ser un triomf de la democràcia i el naixement d’una il·lusió. 

tracking