SEGRE

EDITORIAL

La regulació d'ocupació més gran en banca

Creat:

Actualitzat:

Després de l’absorció de Bankia, CaixaBank ha anunciat la regulació d’ocupació més gran de la història de la banca i la segona de qualsevol tipus d’empresa a Catalunya després de Seat amb 8.300 acomiadaments, que representen el 19 per cent de la plantilla amb el tancament de 1.534 oficines, tres de cada quatre aportades per la societat absorbida. És una regulació d’ocupació brutal que s’uneix a la tendència de la banca a Espanya, que durant els últims anys ha anat reduint ocupació sense excepcions fins al punt que s’han perdut gairebé cent mil llocs de treball des que es va arribar al punt àlgid el 2008, abans que esclatés la bombolla financera.

És evident que la banca està tenint una profunda transformació amb l’abaratiment dels diners i el canvi de negoci, que ja s’està traduint en el cobrament de comissions i en la pèrdua del sentit social que van aportar en el seu moment les caixes d’estalvi, i tot apunta que els canvis seguiran en el mateix sentit perquè el mateix president de la patronal bancària, AEB, va assegurar ahir que “encara hi ha marge per a més tancaments de sucursals i per a més retallades”. La seua explicació es basa en el fet que estan canviant els hàbits de consum, que es tendeix a les oficines multibanc i multiserveis i que la digitalització a la banca també és irreversible i que encara tendirà a intensificar-se.

El resultat és que descendiran dràsticament els llocs de treball bancaris perquè els grans bancs que han sobreviscut mantinguin els marges de benefici i que també l’atenció al petit i mitjà client se’n veurà ressentida. Ja s’ha convertit en habitual veure llargues cues davant de les sucursals bancàries i tot apunta que amb els tancaments i les reduccions de personal es multiplicaran i, malgrat que s’ha d’entendre que els directius bancaris intentin preservar el negoci, també val a recordar que són un servei al ciutadà i que va ser diner públic el que va salvar de la crisi financera moltes entitats quan va esclatar la bombolla.

Són males notícies per a l’ocupació en temps de pandèmia i la confirmació del canvi d’estil de CaixaBank, molt lluny de l’esperit fundacional i de servei que va inspirar la seua creació com a caixa.

El fotògraf sensible El llibre que aquest any regalarà SEGRE als lectors aquest divendres amb motiu de la diada de Sant Jordi és un homenatge a la memòria i a la trajectòria professional i personal d’Òscar Mirón, el company que va morir en un trist accident de trànsit fa ara dos anys. A El fotògraf sensible recollim les fotos periodístiques i personals d’un professional que va deixar empremta per recerca de noves tècniques, pel tractament de la llum, per la capacitat per buscar l’enquadrament i, sobretot, per la seua companyonia.

tracking