SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Més de vuitanta persones van perdre la vida ahir a la matinada a l’hospital Al-Khatib de Bagdad a l’esclatar unes bombones d’oxigen en mal estat. La majoria de les víctimes mortals, així com els més de cent ferits per cremades o per llançar-se al buit per fugir de les flames, eren malalts de coronavirus.

Aquesta tragèdia arriba coincidint amb un altre trist rècord de l’Índia, que ahir va registrar 349.691 nous casos de Covid-19. Les imatges de les pires funeràries en ple carrer fa dies que alerten de la magnitud de la crisi sanitària que assola l’anomenada “farmàcia del món”.

El país que produeix la majoria de les vacunes ja està al límit del col·lapse. En només un cap de setmana l’Índia ha reportat més d’un milió de nous infectats.

Són xifres d’impacte, inassumibles. A tall d’exemple, l’Índia va registrar en 24 hores el triple de casos que la Xina durant tota la pandèmia.

Des del 15 d’abril s’han superat les 200.000 infeccions diàries i s’han batut rècords de contagis i de defuncions, amb 2.767 en només 24 hores. Amb la corba epidemiològica completament desbocada, els hospitals de Nova Delhi llancen crides d’emergència davant de la falta d’oxigen.

Només dissabte van morir 25 persones al centre sanitari Jaipur Golden per falta d’oxigen, malgrat que, de nou, en són els principals subministradors. I sorgeixen molts debats ètics.

És lícit que els governs vetllin per la salut dels seus ciutadans i facin provisió de vacunes, però la majoria dels països rics han comprat moltes més dosis de les necessàries. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciava al febrer que l’Estat havia adquirit 136 milions de dosis, malgrat no arribar als 45 milions d’habitants. I aquesta ha estat una constant a tot Occident. D’aquesta manera, l’Índia produeix les vacunes que s’administraran en països rics i només ha pogut vacunar amb una dosi menys del 10% dels seus 1.366 milions d’habitants. Cometrem un error si deixem al marge de la immunització l’anomenat tercer món.

Estem davant d’una pandèmia global. El director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, denunciava recentment l’acaparament de dosis i recordava als països rics que, encara que sigui pel seu propi interès, han d’implicar-se i ajudar que les vacunes arribin als països menys afavorits perquè el virus deixi de circular, perquè només quan s’assoleixi la immunitat de ramat a nivell global podrà donar-se per controlada la situació epidemiològica.

També sorgeixen veus que demanen la suspensió temporal de les patents. Per a qui els sembli forassenyat, només cal recordar que la vacuna que va aconseguir erradicar la poliomielitis es va deixar sense patentar perquè arribés a tothom.

tracking