SEGRE

EDITORIAL

Fi de l’alarma i llum al final del túnel

Creat:

Actualitzat:

A les zero hores del diumenge 9 s’acaba l’estat d’alarma per la pandèmia que havia decretat el Govern central i ahir el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va aclarir les possibles incògnites i va assegurar que en principi i de moment no s’aplicaran més restriccions a Catalunya sobre el toc de queda i el confinament perimetral, que també queda aixecat. És un avanç significatiu conseqüència de la bona evolució de les dades epidemiològiques amb una majoria de pobles en verd, com es reflectia al mapa que vam publicar ahir, i un bon ritme de vacunació, que ja ha arribat en alguna dosi a un quart de la població.

De moment, es mantenen limitacions com el tancament de l’hostaleria a les onze de la nit i el límit de sis persones en reunions en recintes tancats i caldrà seguir complint les recomanacions de mascareta, distància social i rentat freqüent de mans per no espatllar la dinàmica amb nous repunts, però és evident que comença a veure’s la llum al final del túnel, que es poden complir les previsions de vacunació i que, malgrat que puguin produir-se brots puntuals que obliguin a prendre mesures, podrem recuperar una certa normalitat aquest estiu. .

També s’ha resolt el marc legal després del final de l’alarma, de manera que les autonomies que decideixin aprovar mesures complementàries per l’especial situació sanitària hauran de comptar amb l’aval dels tribunals superiors, però a fi d’unificar criteris s’ha aprovat una norma per la qual, en cas de negativa inicial, serà el Suprem el que en el termini de cinc dies dirà l’última paraula aplicant igualtat en els criteris. S’ha de tenir en compte que sortim de l’estat d’alarma, però encara no ho fem de la situació pandèmica, que pot exigir mesures excepcionals a les autonomies o comarques que encara estan en zona roja, i una vegada més s’ha d’apel·lar a la prudència perquè la relativa normalitat que recuperarem a partir de diumenge no es tradueixi en situacions de risc i caldrà seguir evitant concentracions massives, botellons als carrers i interrelacions multitudinàries.

El virus continua present i ara a la recta final cal mantenir les precaucions.. Una mesura equivocada

No ha estat gens oportú el Govern estatal al plantejar en la seua proposta a Brussel·les la supressió de la deducció per declaració conjunta a l’IRPF i menys que ho presenti com un incentiu a la inserció laboral del segon perceptor de renda, que és la dona. No l’afavoreix perquè en aquests moments no es crea ocupació i, al contrari, es penalitza les famílies amb ingressos mitjans i baixos, dos milions a Espanya i 29.500 a Lleida, que haurien de pagar 3.400 milions. Que ho aclareixin i rectifiquin.

tracking