SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La vacunació contra la Covid ha assolit des de fa unes setmanes la velocitat de creuer. Al voltant d’un terç dels lleidatans ja han rebut la primera dosi, i un de cada 6 ja té la pauta completa, ja sigui amb les dos o amb una en el cas de les persones que s’havien infectat del virus.

Com explicàvem ahir, Lleida està al capdavant de Catalunya en nivell d’immunització, però els percentatges no difereixen gaire, com tampoc en el conjunt de les comunitats autonòmiques d’Espanya. A nivell de la Unió Europea, hi ha més disparitats a causa de les diferents estratègies que han adoptat els països, com per exemple espaiar més la segona dosi d’algunes vacunes per posar més primeres, però tret de Croàcia, Letònia i Bulgària les diferències no són gaire apreciables.

La UE va iniciar la campanya d’immunització l’última setmana de desembre de forma coordinada, en la que va ser una manera de reforçar la seua imatge de cara a la ciutadania. Els problemes de subministrament que van sorgir poc després, principalment amb la companyia AstraZeneca, van tornar a posar en el disparador la Comissió Europea, especialment perquè contrastaven amb l’elevat ritme de vacunació als Estats Units o el Regne Unit.

Va arribar a dir-se que als britànics els havia sortit a compte el Brexit i, a l’abril, les crítiques van créixer encara més quan Alemanya, el principal estat de la Unió, va anunciar que planejava comprar a Rússia 30 milions de dosis de la vacuna Sputnik, que encara no ha estat autoritzada per l’Agència Europa del Medicament. .

Però les aigües van tornar immediatament al seu curs després de l’arribada de noves grans remeses, bona part de les quals de Pfizer-BioNTech, i ara sembla que el subministrament està garantit de cara a les properes setmanes i mesos. Està clar que la gestió de les autoritats europees en aquest i altres àmbits és millorable.

Tanmateix, cal concloure que de moment el balanç de la campanya de vacunació és acceptable, i també cal preguntar-se si realment la majoria dels 28 països membres estarien en condicions d’haver-la accelerat més disposant d’un major nombre de dosis si cadascú hagués negociat per separat amb les companyies farmacèutiques. De fet, l’experiència dels mesos previs, quan cada país va afrontar pel seu compte la pandèmia, fins i tot a la UE, no va deixar en bon lloc la majoria dels governs.

.

En un món cada vegada més global, la cooperació a nivell internacional es fa més indispensable. I com a prova només cal remetre’s al fet que polítics i empresaris de Lleida, Catalunya i Espanya fien el gruix de la capacitat de recuperació econòmica després de la crisi provocada per la Covid als fons europeus Next Generation. La millor mostra, la jornada de divendres en què les institucions de Lleida van exposar projectes per a crear 6.000 llocs de treball.

tracking