SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Nou dies abans que acabés el termini i més de tres mesos després de les eleccions, ERC i JxCat han arribat a un acord per donar suport a la investidura de Pere Aragonès i formar un govern de coalició. Era el previsible i també l’única opció per evitar una repetició electoral que ningú volia perquè representava mantenir l’impàs amb el risc que a les urnes es repetís un resultat similar.

Estaven condemnats a entendre’s i encara que arribi més tard del desitjat, benvingut sigui si finalment dona lloc a un govern cohesionat i lleial com van prometre ahir els portaveus de les dos formacions. Falta la ratificació de les bases de JxCat, que presumiblement no serà un problema i es podrà formar el govern pactat en el qual ERC i JxCat intercanvien conselleries i reformularan el paper del Consell per la República.

Segons el repartiment que s’ha pactat, ERC mantindrà Educació i assumeix a més de la presidència les conselleries d’Interior, Empresa i Treball, Feminismes i Igualtat, Cultura, i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, i per la seua part JxCat reté el departament refós de Polítiques Digitals i Infraestructures i assumeix la vicepresidència, a banda d’Economia i Hisenda, Salut, Acció Exterior i Transparència, Justícia, Drets Socials i Investigació i Universitats. És a dir, hi ha un repartiment paritari de conselleries amb algunes novetats com la nova cartera de Feminismes, fusions com la de Polítiques Digitals i Infraestructures i alguna separació com Treball i Drets Socials, que estaran en departaments diferents.

I excepte en Educació i en Polítiques Digitals, que conserven els partits que ja les governaven, hi ha hagut un intercanvi de manera que les conselleries que fins ara estaven en mans d’ERC passen a JxCat i viceversa. Més enllà d’aquest intercanvi que semblava previsible, les dos formacions creen un espai de coordinació i consens per a l’estratègia independentista i també es buscarà la coordinació bilateral per al control dels mitjans públics i per a la gestió dels fons comunitaris, encara que en principi aquesta competència importantíssima en els temps que venen queda adscrita a JxCat, mentre que la representació també canvia de bàndol i passarà ara a ERC.

Un repartiment equilibrat sobre el qual s’havia especulat des que es van conèixer els resultats electorals i que ha tardat tres mesos a forjar-se per estratègia negociadora o per discrepàncies de model. Ara, l’important és que es comenci a governar, que s’oblidin els atacs creuats en aquest temps i que sigui realment un govern fort i cohesionat com van prometre ahir Pere Aragonès i Jordi Sànchez.

No serà fàcil perquè s’han obert massa bretxes, perquè hi ha ressentiments acumulats i perquè sostenen estratègies diferents, però és el que necessita el país amb urgència. És hora de superar diferències i governar.

tracking