SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després d’un any nefast en tots els àmbits, les dades d’exportació del primer trimestre, i especialment del març, representen un punt d’inflexió al cap d’un any d’estancament conseqüència de la paralització en què ens ha sumit la pandèmia. En aquest trimestre les empreses lleidatanes van augmentar les vendes a l’exterior en un 10 per cent, segons les dades del ministeri d’Indústria i Comerç, fins a arribar als 481,5 milions d’euros, però la dada més significativa és que només al març les exportacions lleidatanes van créixer un 36 per cent respecte a l’any passat, quan va començar el confinament, una xifra important que confirma l’inici de la recuperació econòmica.

Com és tradicional, va ser el sector de l’alimentació el que millor s’ha recuperat, fins a representar el 57 per cent del total de les exportacions, amb un increment de gairebé el 12 per cent, seguit dels béns d’equipament, que suposen gairebé el 10 per cent del total i mostren més estabilitat amb un lleuger increment de l’1 per cent. La dada corrobora la tendència de l’economia lleidatana, i també l’espanyola, que basa el seu creixement en el bon comportament de les exportacions i el turisme, que ha estat el sector més damnificat per la pandèmia.

S’ha de confiar que aquest estiu també marqui una recuperació el sector turístic amb la generalització del certificat de vacunació que faciliti la mobilitat dels ciutadans i, de moment, ja s’entreveuen signes d’optimisme amb les xifres sanitàries i la vacunació massiva que pot facilitar la immunitat..

El primer indicador que mostra la recuperació ha estat el de les exportacions, i en aquesta línia es va centrar la jornada telemàtica organitzada ahir pel BBVA i el grup SEGRE per incentivar la internacionalització dels negocis i les exportacions, sota el principi irrefutable que les empreses que aprenen a exportar són les que sobreviuen millor en ambients hostils com la crisi financera del 2008 o la sanitària, de la qual encara no hem sortit. El repte és aconseguir que les petites i mitjanes empreses, que són la base del nostre teixit industrial, puguin obrir mercats a l’exterior i que consolidin una marca i una imatge de prestigi i qualitat.

Tenim l’avantatge que hi ha una producció agrària i ramadera de qualitat però que no sempre ha aconseguit obrir els canals necessaris per difondre les seues excel·lències i consolidar la marca. S’ha d’apostar per la conquesta d’aquests mercats exteriors, perquè es conegui la qualitat de la nostra producció i per facilitar les vies d’exportació i també és una bona iniciativa que es posin en marxa plataformes logístiques i ports secs a la nostra àrea d’influència per facilitar el transport, que en el futur ha de ser per via ferroviària, i atansar els nostres productes a les àrees de consum massiu.

tracking