SEGRE

EDITORIAL

Canvi d'hàbits per estalviar amb la llum

Creat:

Actualitzat:

A partir d’avui canvia per enèsima vegada el sistema de tarifes elèctriques que paguem els ciutadans, però res apunta que siguem capaços de desxifrar el jeroglífic al qual ens tenen acostumats amb el rebut de la llum les elèctriques i el mateix Govern central. El més significatiu del nou sistema és que s’estableixen tres franges horàries, punta, normal i vall, en les quals canviarà el preu de l’energia i també es podrà adaptar la potència contractada per a hores vall, a partir de les dotze de la nit i caps de setmana, que hi ha menys consum, i les hores punta, de les 10 a les 14 hores i de les 18 a les 22 dels dies laborals, que són les de més consum i, per tant, les més cares.

També el preu per quilowatt canviarà segons aquestes franges i l’impacte al rebut final dependrà dels moments en què es consumeixi l’electricitat i de l’ajustament que es faci en la contractació de potència, una cosa que depèn de cada consumidor i que, en cas de ser ajustada, pot provocar salts a l’interruptor de control de potència, i que si és folgada pot traduir-se en un increment del rebut. La part fonamental del canvi és que obliga el consumidor a un canvi d’hàbits si vol reduir el rebut, de manera que ja es recomana planxar o posar rentadores a partir de les dotze de la nit, quan comencen les hores vall, o deixar-ho per al cap de setmana.

.

Calculen els experts que utilitzar d’aquesta manera la segmentació horària per al consum i la contractació de potència pot suposar un estalvi per al consumidor al voltant dels 300 euros anuals i com a norma general pagaran menys del que pagaven els que tinguin consums baixos, mentre que pujarà en els que tinguin consums elevats perquè el quilowatt per hora punta serà nou cèntims més car. Estem parlant del cost de l’energia que puja i baixa en funció del tipus de centrals que estan produint i de la demanda existent i representa una part mínima del rebut de la llum, un 24 per cent, perquè la resta del que paguem correspon a impostos, un 21 per cent d’IVA, més un 5,112 de l’impost de l’electricitat, el marge de comercialització i les tarifes d’accés en què s’inclouen els peatges pel transport de l’electricitat fins a les llars i els càrrecs del sistema elèctric que reflecteixen les primes a les renovables, els costos de cogeneració i les compensacions pel dèficit tarifari, que són conceptes fixos marcats pel Govern i que representen més de la meitat del que paguem.

És a dir, que la possible rebaixa anunciada amb el nou rebut, xifrada en un 3,4 per cent, tot just afecta la quarta part del que paguem mensualment i obligarà a un significatiu canvi d’hàbits que no a totes les llars es podrà assumir. I entra en vigor just el dia en què s’ha sabut que el mes de maig hem pagat el rebut més car de la història, després de tres mesos de pujades.

tracking