SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després de catorze mesos d’angoixa, s’acumulen les bones notícies sobre la pandèmia i, al cap de pràcticament un any, hem pogut destacar que dilluns va ser el primer dia en què Catalunya no registrava cap decés per coronavirus. És la dada d’un sol dia, però és significatiu que la mortalitat ha descendit un 90 per cent en els últims cinc mesos, que els hospitalitzats a Lleida s’han reduït a 41 pacients i que només set continuen ingressats a l’UCI i, paral·lelament, la detecció de nous casos es troba als índexs més baixos de l’últim any amb 168 nous casos a les nostres comarques l’última setmana i un índex de rebrot per sota de cent, que ja ens col·loquen fora dels indicadors de l’OMS per considerar-nos en pandèmia.

En conseqüència, avancem cap a la normalitat, es planteja eliminar l’obligatorietat de la mascareta en espais públics de cara a finals de juny o principis de juliol, es preveu l’aixecament de les restriccions per a viatgers internacionals i, si no es trenquen les previsions, podem començar a preparar un estiu de normalitat, encara que la prudència recomani mantenir les precaucions sanitàries i evitar les aglomeracions. Sembla evident que el pitjor ja ha passat i és de justícia destacar que s’ha aconseguit gràcies a l’excel·lent funcionament de la campanya de vacunació i que, malgrat l’escepticisme inicial de molts, es van complint les previsions que a mitjans d’estiu estarà vacunat el 70 per cent de la població, amb la qual cosa s’aconseguirà la immunitat grupal.

De fet, aquesta setmana s’ha rebut a Lleida un rècord de vacunes amb 31.900 noves dosis i ahir es va confirmar que el segment de població de 40 a 49 anys començarà a vacunar-se d’aquí a dos setmanes i que també al sector agrari la vacunació a temporers permet descartar que es repeteixin aquest any els problemes que vam patir el passat. Bones notícies sanitàries que ara han de traduir-se a l’àmbit econòmic perquè els ajuts comunitaris arribin a les pimes i els autònoms, perquè puguin aixecar-se els ERTO i perquè la normalitat torni també a les empreses.

El risc de no fer res És bona notícia que el president de la Generalitat s’entrevisti aquesta setmana amb el president del Govern espanyol i és positiu que Sánchez es mantingui ferm en la defensa dels indults, que han concitat l’oposició de la dreta espanyola i de l’independentisme més radical.

Quan hi ha un conflicte, tan perillós és no fer res perquè no se solucionarà sol com demanar l’impossible perquè equival a deixar les coses com estan i que es continuïn podrint. Per solucionar-ho, cal parlar i negociar encara que es parteixi de punts molt dispars.

tracking