SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Més de dos-centes entitats que representen el món econòmic català van donar suport en un acte públic a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, bloquejat per l’ajuntament barceloní a l’entendre que causa un dany mediambiental. La proposta d’Aena és ampliar la tercera pista i construir una nova terminal satèl·lit amb una inversió de 1.700 milions d’euros que afavoriria l’augment de vols internacionals i el trànsit de passatgers, però el problema és que l’ampliació afecta la zona protegida de la Ricarda als aiguamolls del Prat.

Xoquen els punts de vista dels que reclamen que Barcelona tingui una infraestructura moderna capaç de competir amb els grans hubs internacionals amb un aeroport competitiu i una inversió que recuperi l’activitat econòmica amb els que defensen el medi ambient de la zona, s’oposen a un model desenvolupista i qüestionen l’ampliació de l’aeroport per l’impacte ecològic i per les emissions contaminants. Als ajuntaments de Barcelona i el Prat s’ha imposat la tesi proteccionista, mentre que els representants del món econòmic defensen que renunciar a la inversió i a la millora és fer un pas enrere i la Generalitat ha creat una taula d’anàlisi per buscar consensos que permetin mantenir la competitivitat de l’aeroport alhora que es protegeix el medi ambient.

.

El més curiós és que els partits que governen Catalunya s’havien queixat que la falta d’inversions d’Aena frenava el creixement de l’aeroport barceloní i li impedia convertir-se en un hub internacional. Ara, les postures són més difuses i mentre que el president Aragonès va afirmar que no acceptarà postures binàries, però que no apostarà per un model desenvolupista amb la sobreexplotació del territori, el seu vicepresident, Jordi Puigneró, de JxCat, assegurava al Parlament que “Catalunya no pot permetre’s el luxe de no tenir un aeroport preparat per a l’economia del segle XXI”.

Precisament ha estat l’exconseller amb Artur Mas, Andreu Mas-Colell, el que a l’acte empresarial va defensar que Barcelona compti amb un aeroport de primera i que les obres d’ampliació poden tenir un impacte mediambiental positiu perquè la proposta d’Aena preveu ampliar la zona protegida del delta del Llobregat, i multiplicar per deu la protecció de cada hectàrea afectada per l’ampliació. .

És a dir, que les diferències són més ideològiques i de model econòmic que estrictament mediambientals i entre els que vinculen el creixement econòmic a l’ampliació de l’aeroport i els que aposten per un model menys massificat. El perill és que es perdi la inversió i també l’oportunitat d’adaptar l’aeroport a les exigències del segle XXI. Que debatin i es posin d’acord aviat i tinguin en compte també el futur dels aeroports de Reus, Girona, Alguaire i la Seu d’Urgell.

tracking