SEGRE

Creat:

Actualitzat:

En un país com Espanya, on l’atur juvenil rondava el 40 per cent el primer trimestre d’aquest any, molt per sobre de la mitjana europea, té molt mèrit que el 90 per cent dels titulats per la Universitat de Lleida ja estiguin treballant tres anys després d’haver aconseguit la titulació, segons les dades de l’Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. Parla en favor del nivell de la UdL i de la seua bona interrelació amb el mercat laboral el fet que l’ocupació aconseguida pels graduats supera en un 1,7 per cent la mitjana d’inserció laboral dels graduats del conjunt d’universitats catalanes.

Destaquen cinc graus que aconsegueixen una plena inserció dels titulats: Medicina, Biomedicina, Fisioteràpia i les enginyeries electrònica i mecànica, en les quals tots els graduats estan treballant tres anys després d’aconseguir un títol. Com és previsible, les carreres de lletres tenen menys sortides professionals amb un 77 per cent d’ocupació per a les filologies, Geografia, Història i Història de l’Art, que són agrupades conjuntament, i Dret, amb un 79 per cent, que ocupen la part baixa del rànquing.

Menys satisfactori és que només sis de cada deu han trobat una feina específica de la carrera que han cursat i que menys de la meitat, el 46 per cent, tinguin un contracte fix, encara que desgraciadament aquesta dada no és imputable a la formació universitària sinó a l’estructura del mercat de treball espanyol, que segueix marcada per la precarietat especialment amb els més joves i que encara s’ha precaritzat més amb els efectes de la pandèmia. Però al marge d’aquesta dada, que hauria d’anar solucionant-se amb l’incentiu a l’ocupació juvenil, és destacable que els universitaris s’atansin a la plena ocupació mentre que els seus companys de generació, amb menys formació, tenen seriosos problemes per trobar una primera feina i engrosseixen les llistes de l’atur.

És positiu que es valori la formació, que el títol universitari faciliti l’obtenció d’ocupació i també que la UdL estigui entre els centres que més inserció laboral faciliten perquè demostra que està en la bona línia potenciant les pràctiques i la col·laboració amb les empreses del seu àmbit.

Més pobresa Els responsables de Càritas de les tres diòcesis lleidatanes van presentar el balanç anual i van destacar que han hagut d’augmentar un 25 per cent els ajuts que presten per cobrir les necessitats bàsiques d’unes quatre mil llars necessitades. Malgrat l’abnegació de la seua tasca, no arriben a cobrir totes les necessitats que la pandèmia ha multiplicat.

Fan falta més ajuts i a més gent i la solidaritat ha de cobrir el que no cobreix l’administració.

tracking