SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol i el de la Generalitat van coincidir per primera vegada després de la investidura de Pere Aragonès en un acte organitzat per la patronal Foment del Treball i van escenificar l’inici d’una nova etapa basada en el diàleg i la col·laboració entre els dos governs. Prèviament es va conèixer un article del president d’ERC, Oriol Junqueras, enviat al diari Ara i a LaSexta en el qual beneeix el gir del seu partit, i el del Govern català, donant suport als indults, que fa uns mesos havia rebutjat, perquè “poden alleujar el conflicte”, i qüestiona la via unilateral perquè “no és viable, ni desitjable”, defensant l’autodeterminació i un referèndum pactat seguint el model escocès.

Malgrat que des d’ERC van minimitzar la transcendència del gir per evitar conflictes amb JxCat, que va respondre que no s’ha de descartar cap via cap a la independència, dient que no hi ha canvis de postura i remetent-se a la seua ponència política i a l’acord de govern, en el qual es defensa la unilateralitat en el cas que no prosperi el diàleg, sí que hi ha una certa autocrítica a l’article de Junqueras reconeixent que la seua resposta el 2017 tampoc va ser entesa com a plenament legítima per part de la societat, inclosa la catalana. Junqueras defensa ferventment la negociació perquè la taula de diàleg, criticada per sectors de l’independentisme, “ja és un èxit en si mateixa perquè obre un espai per a la potencial resolució del conflicte”.

Aquesta distensió es va reflectir en l’acte en què van participar Sánchez i Aragonès, on el segon va mantenir que les seues aspiracions continuen sent l’autodeterminació i l’amnistia, però va reconèixer que el Govern central ha fet passos endavant perquè mai abans s’havia reconegut la necessitat d’abordar la resolució d’un conflicte d’aquesta naturalesa. En la mateixa línia, Sánchez va admetre que hem viscut massa temps tancats en culs-de-sac i ha arribat el moment de fer passos que ens permetin avançar amb “pragmatisme, honestedat i sentit comú”.

Al marge de la retòrica d’aquests discursos, ja és un pas endavant que els dos presidents coincideixin que la situació no pot mantenir-se com està, que cal parlar per desbloquejar-la i, sobretot, que cal ser valents per trobar els punts d’acord i assumir les conseqüències. .

Els indults seran un primer pas encara que provoquin desgast a Sánchez, i la taula de diàleg pot ser el segon encara que els independentistes més radicals critiquin Aragonès, però hem arribat a un punt en què no hi ha més opció per asseure’s a negociar. No serà fàcil perquè les postures continuen encara molt distanciades i serà difícil que el PSOE accepti un referèndum o que ERC hi renunciï. El marge d’uns i d’altres és reduït, però almenys ja s’han posat d’acord que és imprescindible negociar.

tracking