SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un conflicte pels suposats ajuts il·legals dels governs a les companyies aèries Boeing i Airbus que es remunta a fa vint anys va desencadenar una batalla comercial entre Europa i els Estats Units, que es va traduir en l’última escaramussa protagonitzada per Trump l’any 2019 amb la imposició d’aranzels a productes agropecuaris de fins un 25 per cent que van perjudicar greument les exportacions des de Lleida sobretot d’oli d’oliva i també de vi, entre altres productes, amb la consegüent pèrdua de mercat perquè altres competidors no van patir aquest càstig. Hem viscut la paradoxa que un conflicte per ajuts per fabricar avions es va traduir en càstig a les vendes de tabac, tractors o pantalons texans des dels Estats Units o a les que feia Europa de vi, oli i llet.

El resultat ha estat que les empreses dels dos blocs han perdut més de 3.000 milions de dòlars i que les polítiques proteccionistes només han servit per afavorir altres competidors amb la Xina al capdavant, que s’ha aprofitat de l’enfrontament entre els Estats Units i Europa. 

Afortunadament, l’arribada de Biden a la Casa Blanca ha aportat un mínim de sentit comú i dimarts s’aconseguia un pacte per suspendre durant cinc anys els aranzels mentre es busquen fórmules d’acord per al litigi aeronàutic que fa vint anys que s’arrossega en el marc de l’Organització Mundial de Comerç. El costat raonable ha tardat a imposar-se davant la tàctica de Trump de donar una puntada als sectors on podia fer més mal al suposat aliat, el sector agropecuari, quan es discutia sobre avions.

Per a l’economia lleidatana és un acord important perquè la imposició d’aranzels s’havia traduït en una pèrdua de tretze milions d’euros en exportacions tan significatives com les d’oli d’oliva en un mercat que representava el 76 per cent de les vendes. Pel que fa al vi produït a Lleida, les vendes als Estats Units havien baixat un 30 per cent a conseqüència dels aranzels.

La seua supressió representarà un abaratiment del producte als Estats Units, podran competir en igualtat de condicions amb altres exportadors i aspirar a ampliar mercats. 

Es tracta d’una excel·lent notícia en uns moments en què l’exportació ha de ser un motor bàsic per a la recuperació de l’economia confiant que les promeses de Biden davant del G7 que vol recuperar la unitat d’acció amb Europa per l’amenaça creixent del gegant xinès es concretin en fets i tinguin continuïtat. Segueix havent-hi obstacles perquè el que s’ha anunciat és una treva i no un acord definitiu i encara hi ha temes candents sobre la taula com el mateix litigi aeronàutic o l’anunciada imposició d’una taxa sobre les tecnològiques, però s’haurà de negociar perquè el sector agrari no torni a pagar els plats trencats.

tracking