SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia s’ha saldat a les comarques de Lleida amb 23.400 multes per haver incomplert alguna de les restriccions sanitàries. Però quantes d’aquestes sancions s’han cobrat? Després de molt insistir i d’haver de recórrer a Transparència, hem aconseguit saber la xifra que, com ja s’intuïa, és irrisòria: 95.000 euros o, el que és el mateix, només un 2,6% de les multes imposades pels Mossos d’Esquadra i les policies locals.

Si es tramitessin totes les sancions l’import superaria el mig milió d’euros. Moltes multes, però poca recaptació i, a més, el Tribunal Constitucional podria anul·lar les 7.000 que es van notificar a Lleida durant el primer estat d’alarma (entre els mesos de març i juny).

Es preveu que demà es publiqui la sentència que haurà de decidir si, com sosté el magistrat Pedro González Trevijano, amb el confinament es va produir una suspensió de drets fonamentals, i no una mera limitació, i que per a això hauria estat necessari declarar l’estat d’excepció, i no l’estat d’alarma. Mentre es determina si aquestes multes quedaran en foc d’encenalls o hauran d’abonar-se, ja se sap que la infracció que acumula més sancions ja pagades a Lleida és no portar la mascareta, amb 271 expedients i un total de 16.580 euros.

I hi ha 908 expedients més que encara estan pendents de pagament i que suposen 57.380 euros més. .

També es van imposar moltes multes per la celebració de reunions en què s’incomplien les restriccions decretades, amb 117 sancions pagades per un import de 9.480 euros i 140 més pendents de pagament, que suposarien uns altres 15.300 euros. El consum d’alcohol a la via pública, incomplir l’ordre de confinament o no respectar el toc de queda són altres de les sancions més comunes imposades a Lleida.

Encara que aquestes multes no tinguessin un ànim recaptatori sinó més aviat dissuasiu per evitar les situacions de risc que contribuïen a la propagació del virus, té poc sentit haver estat més d’un any amenaçant amb sancions que no s’havien de cobrar. A més, és injust.

Si saltar-se les normes no ha de tenir conseqüències, el missatge que reben alt i clar els que han complert escrupolosament totes les restriccions és gairebé un insult..

Un diumenge per recordar

Després d’un any i mig més que difícil per la pandèmia, tocava una alegria i ahir va ser un diumenge redó per a l’esport lleidatà. El Llista va fer història a Andorra i va aconseguir un assoliment inèdit: tres campionats europeus obtinguts de forma consecutiva. Marc Márquez va tornar a dalt de tot del podi després de guanyar a Alemanya i el Lleida Bàsquet va arredonir la festa i va aconseguir ascendir a la Lliga Femenina 2. Un dia per recordar.

tracking