SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un total de 42 exalts càrrecs independentistes, entre els quals es troben els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, a banda dels recentment indultats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva o Dolors Bassa, entre altres, coneixeran demà dimarts la quantitat a què ascendeix exactament la liquidació provisional que ha fixat el Tribunal de Comptes per la seua suposada responsabilitat comptable en la presumpta desviació de fons per a les denominades “ambaixades catalanes” i al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com Diplocat. Aquesta quantitat, que segons el diari El País s’eleva inicialment a 5,4 milions d’euros, se suma als 4,1 milions d’euros que ja va calcular que va costar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i que ja van ser consignades per persones de l’entorn independentista.

El Tribunal de Comptes és un òrgan fiscalitzador dels pressupostos i de la gestió econòmica del sector públic que depèn de les Corts Generals i examina i comprova el Compte General de l’Estat. Els seus membres no són jutges, sinó dotze consellers nomenats pel Congrés i el Senat.

. La persecució econòmica a les persones amb responsabilitats públiques en el procés és diferent de les encausades per la Justícia perquè en els temes en els quals decideixen els magistrats els investigats tenen dret a defensa i tard o d’hora poden recórrer a instàncies jurídiques superiors i arribar fins als tribunals europeus. En el cas del Tribunal de Comptes aquesta tessitura no es produeix i la dilatació dels tràmits i recursos pot eternitzar l’embargament dels patrimonis de les persones imputades fins a les portes de la ruïna.

Membres del Suprem ja explicaven ahir que temen que el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg tombi bona part dels sumaris que van portar els ara nou d’indultats a la presó, per delictes sense parió a la UE si no existeix violència. Convindria que en el nou període de distensió i diàleg que s’obre entre l’executiu de PSOE i Podem i el del Govern català d’ERC, Junts i la CUP no es posessin més pedres a la sabata, com va definir aquesta demanda el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

Si complicat seria, per no dir impossible, provar de dialogar o negociar una nova relació entre Catalunya i Espanya amb nou persones a la presó, també sembla delicat fer-ho amb una quarantena de persones amb les seues propietats i comptes embargats sense judici ni proves. L’economia de la Generalitat ha de ser fiscalitzada, com la de l’Estat, inclosa la Corona, i la dels ajuntaments, perquè els pressupostos són per millorar el benestar dels ciutadans, però tenir diferents vares de mesurar per a cada institució no serveix per avançar en aquest moment tan delicat per a tothom i de la resolució del qual depèn el nostre futur.

tracking