SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Era previsible que, amb la desescalada, l’aixecament d’algunes restriccions i les revetlles de Sant Joan augmentarien els casos de Covid i es frenaria la satisfacció generada pel bon ritme de vacunació, però en vista de les dades s’ha d’insistir a reclamar prudència perquè la pandèmia no està derrotada. Durant els últims dies, la incidència a Espanya ha pujat amb més de deu mil casos nous en el cap de setmana i una incidència acumulada que ha fet superar la barrera de cent, que ha coincidit amb els macrobrots a les Balears a conseqüència de viatges d’estudis, que s’ha traduït en més de mil positius i s’ha estès per totes les autonomies.

Els nous casos es concentren ara en els segments de població més jove i és molt significatiu el gràfic que publiquem avui que mostra com en els últims dies s’han triplicat els casos entre els joves de 20 a 29 anys, 33, i de 10 a 19, 39, davant els 9 del tram que va de 30 a 39, que ja s’ha començat a vacunar, o els 11 entre els 40 i els 49 anys. La corba descendeix a mesura que puja l’edat, de manera que entre els 50 i els 59 anys només s’han registrat sis casos i cinc entre els 60 i els 69, que majoritàriament ja estan vacunats.

El virus se centra ara entre els més joves, que potser també han relaxat més els costums i han aprofitat la desescalada, però és preocupant que ja concentrin la majoria de casos. Solució per als interinsL’avantatge és que en aquests trams d’edat els efectes del virus no són tan greus, que en la majoria dels casos no requereixen hospitalització, amb la qual cosa no augmenta la pressió als centres hospitalaris, que és la qüestió que més preocupa les autoritats sanitàries, però té el risc que aquests joves poden contagiar en el seu àmbit familiar persones grans que encara no estan completament immunitzades, per la qual cosa cal continuar mantenint la prudència i evitar aglomeracions en les quals es propaga el virus.

La lectura positiva és que la vacunació està funcionant molt bé i ha reduït els contagis entre la població que ja ha rebut alguna dosi i ha limitat els ingressos hospitalaris, i la conclusió hauria de ser que s’ha d’estendre la vacunació als menors de 30 anys com està anunciat els pròxims dies. I, mentrestant, prudència.

tracking