SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Salut va anunciar que obre de cop la vacunació per als joves d’entre setze i vint-i-nou anys i ahir mateix molts lleidatans d’aquesta franja ja van rebre la primera dosi, cosa que sens dubte és una gran notícia per l’alarmant nombre de contagiats que s’estan produint durant els últims dies entre aquest grup poblacional. A Catalunya, aquest col·lectiu està compost per 1.158.399 persones.

Catalunya s’afegeix així a altres comunitats com les illes Balears, que també han obert la immunització per a les persones de setze a vint-i-nou anys, que, per ara, són el gran focus de contagis. Se’ls administraran Pfizer (indicada a partir dels 12 anys) i Moderna (a partir dels 18), els fàrmacs d’ARNm missatger.

Als menors d’edat de 16, la immunització dels quals també començarà aviat, no els caldrà un consentiment dels pares. És cert, com dèiem ahir, que aquesta nova onada d’infectats en poc s’assembla a les anteriors perquè només entre l’1 i el 3 per cent de contagis de joves requereixen ingrés hospitalari i cures a l’UCI, almenys fins ara.

Però tot el que està relacionat amb la pandèmia és pràcticament desconegut i sense precedents, per la qual cosa la comunitat científica no s’atreveix a assegurar quin serà el full de ruta de comportament de les noves variants del coronavirus.

Atenció Primària Per tant, és necessari augmentar les precaucions perquè, a l’acabar la majoria de restriccions, un únic portador del virus pot contaminar grup de 20, 30 o 100 persones en molt poc temps, fet que requereix no oblidar que les mascaretes continuen sent obligatòries a tots els interiors, fins i tot per ballar o als concerts.

Desprendre-se’n només és preceptiu a l’aire lliure, amb distància entre persones, i amb els grups de convivència o bombolles contrastades. Hauríem de no oblidar aquestes premisses si no volem espatllar una desescalada que ha reactivat l’economia i que ha tornat l’alegria a molts ciutadans després de més d’un any d’aïllaments i sacrificis.

tracking