SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El president del PP, Pablo Casado, va afirmar dimecres en seu parlamentària que “la Guerra Civil va ser un enfrontament entre els que volien la democràcia sense llei i els que volien llei sense democràcia”, amb la qual cosa es va fer seua la tergiversació de la història que va fer el franquisme i mantenen els seus partidaris. Hi ha coincidència entre tots els historiadors seriosos que la Guerra Civil va ser la tràgica conseqüència d’un pronunciament militar, un cop d’Estat que va comptar amb el suport de la dreta i d’amplis sectors de l’Església catòlica, que van atemptar contra el que havia votat uns mesos abans la majoria d’espanyols.

El franquisme va manipular la història dibuixant una República anàrquica i davant uns suposats salvadors de la pàtria que no van dubtar a sembrar de mort i desolació el país, però quaranta-sis anys després de la defunció del dictador, és lamentable que el dirigent d’un partit que aspira a governar l’estat recuperi tesis mentideres per atacar l’actual govern i cal sortir al pas d’aquestes tergiversacions perquè correm el perill que una mentida mil vegades repetida acabi per convertir-se en veritat per a alguns indocumentats. Fa temps que es propalen versions similars entre alguns pseudohistoriadors que per justificar la sublevació franquista remunten l’inici de la guerra a la coneguda com a revolució d’octubre del 34, però aquestes tesis fins ara només eren defensades per la ultradreta i els nostàlgics del franquisme.

Que el PP se les faci seues i proliferin les referències a la Guerra Civil en uns moments en què es recupera el diàleg entre el Govern central i la Generalitat és summament perillós perquè també qüestionen la legitimitat de l’actual govern i obren una espiral perillosa sobre la necessitat o conveniència d’enderrocar-lo al marge d’una moció de censura que es resisteixen a plantejar. Fa la impressió que Casado i el PP no volen perdre espai respecte a Vox i aprofiten els indults i l’inici del diàleg per desenterrar fantasmes i justificar el seu entossudiment per renovar institucions amb un mandat que ja ha caducat.

Part de la dreta espanyola que va donar suport a la sublevació franquista va tornar a cometre un error històric el 2017 i s’entossudeixen a demostrar-nos que poden entrepussar moltes vegades amb la mateixa pedra.

El factor humà dels focs S’ha confirmat que el llançament d’una burilla des de l’N-230 va provocar el primer gran incendi a Alfarràs, que va calcinar 87 hectàrees, i davant d’un estiu que es presenta amb elevat risc d’incendis s’ha de recordar que en l’últim lustre s’han registrat 104 incendis provocats per llançament de burilles, un delicte i una negligència greu. El factor humà és l’enemic més gran de la naturalesa.

tracking