SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa tot just un parell de setmanes ens fèiem il·lusions i tot apuntava que estàvem guanyant, si no la guerra, sí una gran batalla contra la Covid. Amb l’ajuda de l’admirable campanya de vacunacions, que ha permès que en el cas de les comarques lleidatanes quatre de cada deu veïns ja estiguin immunitzats totalment, semblava que frenàvem una pandèmia que ha tingut en suspens el món des de fa un any i mig.

Però des de fa uns dies aquesta tendència positiva ha fet un gir de 180º i som a uns nivells de contagis similars, quan no superiors, als de les pitjors onades d’aquesta crisi sanitària, com per exemple fa just un any, quan es decretava per sorpresa el tancament perimetral de la comarca del Segrià. Val a dir, tanmateix, que les conseqüències físiques d’aquesta nova etapa són molt més lleus, ja que els afectats són joves, sense patologies prèvies com sí que va succeir, i amb tràgiques conseqüències, fa uns mesos, quan la Covid es va acarnissar en les persones grans.

Què ha passat per a aquest canvi dràstic de la situació, amb uns índexs desbocats i una velocitat de contagi estratosfèrica? Doncs tot indica que hem abaixat la guàrdia. Passat el final de l’estat d’emergència, fa poc menys de dos mesos, es van anar relaxant les restriccions de forma gradual i, al final del curs escolar i la selectivitat, van arribar les esperades celebracions després d’un any negre i no totes seguint les normes sanitàries recomanades.

Prova d’això és que, en el cas de Lleida, la incidència dels contagis s’ha multiplicat per cinc en una setmana i la immensa majoria de nous positius corresponen a persones joves..

És per aquest motiu que s’ha d’insistir per enèsima vegada en la necessitat d’augmentar al màxim les mesures de precaució i prevenció perquè, amb això i l’elevat índex de vacunacions que van beneficiant dia a dia més franges d’edat, és possible mantenir a ratlla el virus i, alhora, evitar col·lapses tant en hospitals com en l’assistència primària.

És possible portar un ritme de vida molt semblant al que estàvem acostumats només sent previnguts. Prova d’això la tenim en el Canet Rock, festival que va finalitzar ahir després que tots els assistents se sotmetessin prèviament a proves d’antígens en diferents punts de Catalunya, com Lleida o Tàrrega.

El resultat va ser que es van practicar 21.000 tests, dels quals 151 van donar positiu, amb la qual cosa es va evitar que aquestes persones poguessin expandir la malaltia. El resum, en definitiva, és molt diàfan: és necessari ser responsables i previnguts, mantenint les recomanacions sanitàries bàsiques, alhora que ha de seguir a aquest bon ritme la campanya de vacunacions.

Repetim que hem guanyat batalles a la Covid però la guerra encara queda pendent..

tracking