SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Si el Tribunal Superior de Justícia no ho impedeix, com ha succeït per exemple a Navarra, s’ampliarà el toc de queda que ja estava vigent a localitats com la Seu d’Urgell, Tremp i Alpicat, i entra en vigor a partir de la matinada de dissabte en altres capitals de comarca com Lleida, Balaguer, Tàrrega i Mollerussa, mentre que surt Solsona i queda pendent de l’evolució de les xifres Alcarràs, que dilluns va superar l’índex acumulat de 400 casos en els últims set dies i ahir no. Són 165 les ciutats de Catalunya que quedaran subjectes a aquestes restriccions, malgrat que la xifra pot anar oscil·lant en funció de l’evolució dels casos.

En qualsevol cas, és més de la meitat de la població de Catalunya perquè s’aplica per a poblacions de més de cinc mil habitants que marquin una incidència superior als 400 casos.

L’ampliació arriba al mateix temps que dirigents com el lehendakari Urkullu demanen que la mascareta torni a ser obligatòria i que es generalitzi a tot el país el toc de queda, una cosa que xoca amb les interpretacions d’alguns jutges com és el cas de Navarra. Alguna cosa cal fer perquè en els últims set dies, a banda de la multiplicació dels casos, cal destacar que 800 persones menors de 40 anys han estat hospitalitzades, 32 han hagut de ser ingressades a les UCI i cal lamentar de morts per Covid en el segment d’edat de 20 a 29 anys, segons les dades de l’Institut de Salut Carlos III, i a Catalunya una de cada quatre persones ingressades en hospitals té menys de 40 anys i una de cada cinc ingressades a les UCI està en aquest segment d’edat.

Els experts confien que hi haurà una estabilització de casos a finals d’aquesta setmana, però de moment l’Arnau de Vilanova ha hagut d’obrir una altra planta per a afectats per Covid. La qüestió és si el toc de queda serà suficient per frenar els contagis i evitar la saturació hospitalària perquè alguns alcaldes ja s’han queixat dels problemes que tenen per fer complir la normativa i evitar que malgrat el toc de queda es continuïn celebrant botellons o reunions durant la nit i la matinada. Una vegada més és qüestió de responsabilitat, que tots siguem conscients del risc existent i siguem solidaris per recuperar una certa normalitat.

L’escàndol de la llum

El preu de la llum està desbocat i cada dia s’anuncien noves pujades per a l’endemà. Ara diuen que és per l’alt preu del gas i dels drets d’emissió de CO2, però també per moviments especulatius dels fons d’inversió. Sempre hi ha excuses per justificar les pujades, però el que no és justificable és que sempre acabi pagant el ciutadà i que el govern no actuï.

tracking