SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assegurar ahir que la pujada del preu de l’electricitat al mercat a l’engròs no té un gran impacte sobre els consumidors domèstics i que ja s’han pres mesures per reduir la factura, com la suspensió d’impostos.

En tot cas, ha obert la porta a introduir canvis a la tarifa regulada (PVPC), que és la que depèn en gran manera del mercat. Aquesta tarifa, va explicar, ha permès estalvis “sistemàtics” des de l’any 2013 respecte als consumidors subscrits a les tarifes que ofereixen les companyies elèctriques al mercat lliure, on es paga una prima per evitar aquesta volatilitat.

“Hi ha una demanda important aquests dies per part de les elèctriques i hi ha coses que el Govern no pot controlar com el preu del CO2 o del gas.” És evident que Ribera té raó quan insinua que Espanya poc pot fer-hi davant els interessos de Putin i/o dels grans interessos

del petroli, però s’equivoca en una cosa fonamental. Correspon als governs arbitrar entre les grans empreses i el seu lògic interès per guanyar molts diners, i el bé comú de tots els ciutadans, que ni poden ni han de, en plena crisi econòmica propiciada per la pandèmia, pagar ni un euro de més pel preu de l’energia.

És evident que el problema no l’ha creat l’actual govern socialista i la majoria dels antecessors, de tots els colors polítics, han permès, a poc a poc i amb moltes portes giratòries, aquest monopoli i dependència excessiva de les elèctriques i gasístiques, però sí que està a les seues mans del- mar els danys. Si un govern no pot ni controlar el preu de la llum, potser ha arribat el moment de plantejar-nos alguns canvis en les regles del joc. Quedar-se o alliberar les concessions de moltes hidroelèctriques seria una bona opció, així com la potenciació d’energies renovables i molt més sostenibles. Però s’ha de moure fitxa ja.

Peus de plom

Precaució i molta responsabilitat és la que hem de tenir tots aquests dies d’onada de calor perquè el termòmetre segueix pujant i ja s’han produït diversos incendis a Lleida i Tarragona. A més, les altes temperatures amenacen persones grans i operaris que treballen sota el sol; els agricultors han de suspendre tasques urgents i tan aviat han de fer tallafocs com se’ls prohibeix parar completament, els animals deixen de menjar i l’economia en general també se’n ressent. Peus de plom, doncs, perquè la situació meteorològica provoca a més tempestes localitzades molt fortes, com al pla dimecres a la nit, que va tirar arbres i mobiliari urbà.

tracking