SEGRE

EDITORIAL

L’Afganistan, torna la inquisició integrista

Creat:

Actualitzat:

Els talibans van convocar dimarts una conferència de premsa a Kabul per explicar el seu projecte de govern per a l’Afganistan. El portaveu del grup, Zabihullah Mujahid, va provar de tranquil·litzar sobre les seues intencions, tant els afganesos com la comunitat internacional. Després de reiterar la concessió d’una amnistia general, va assegurar que respectaran els drets de les dones en el marc de l’islam i que no permetran que l’Emirat Islàmic serveixi de base per a grups que amenacin altres països.

Respecte a les dones, el dirigent va arribar a vaticinar que “estaran contentes de viure sota la xaria”, sense aclarir quines seran les noves regles. Per molt que la comunitat internacional, amb els EUA i Europa al capdavant, tinguin ganes de restablir les relacions diplomàtiques amb el nou règim, per interessos econòmics i estratègics a la zona, i els convingui posar-se una bena als ulls i acontentar-se amb mínims compromisos de respecte als drets humans, el món no pot ni ha de fer oïdes sordes al crit desesperat de les dones afganeses, que en els últims anys havien aconseguit passos petits de millora, tant en el món laboral com acadèmic, esportiu o de vestimenta. Toc de quedaL’ONU i el món occidental sota cap concepte, material o moral, han de ser còmplices de governar un país que es basa en la llei islàmica, ni amb les dones ni amb qualsevol altre col·lectiu.

Tenim tots moltes assignatures pendents amb Àsia i Àfrica, que van des de la fam fins a la vacunació Covid o el terrorisme, i l’Afganistan és ara com ara la punta de l’iceberg de l’avenç de l’integrisme islàmic que ja té en la veïna Iran un gran perill per a la resta del món. No és només un problema per als EUA o Europa. Els talibans i les seues sectàries formes d’interpretar l’Alcorà o la llei islàmica poden desestabilitzar, més encara, una zona del món que es converteix en mirall de les polítiques involucionistes que entre tots estem permetent.

Els països han de governar-se amb democràcia i llibertat ideològica, no amb lleis religioses de lliure interpretació que són una amenaça per als avenços aconseguits per la humanitat..

tracking