SEGRE

EDITORIAL

Sense toc de queda i més morts en residències

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar per dos vegades el toc de queda que demanava la Generalitat i ahir a la nit ni Balaguer ni Alcarràs no havien d’estar a casa a la 1.00. Els jutges asseguren que hi ha una pandèmia i unes normes sanitàries que de dia es compleixen i funcionen i que els tribunals no són els encarregats de fer que s’acatin també de nit. Però la realitat és que hi ha milers de persones que a la nit sistemàticament ignoren les normes sobre l’ús de la mascareta i el límit de persones en reunions i festes i ni la Generalitat ni de bon tros els ajuntaments tenen capacitat ni mitjans per impedir botellons o irresponsabilitats individuals.

I si bé tenen raó ses senyories quan afirmen que els drets fonamentals ha costat segles aconseguir-los, i només s’han de cedir en situacions molt concretes, també és cert que el virus segueix aquí, les dades del repunt de morts a les residències és una realitat, i que tot en aquesta pandèmia és excepcional i sota cap circumstància podem permetre’ns un repunt generalitzat de cara a la tornada al col·legi. Perquè el problema no són els milers de joves que s’ajunten sense protecció, atès que la gran majoria, si es contagien, tindran poques dificultats per superar-lo; el drama és que continuaran fent circular el virus i els seus pares, els germans grans, els avis o els companys de feina faran una altra vegada engrossir una llista d’infectats que arribaran als grups més vulnerables. .

Les vacunes passats uns mesos perden efectivitat, sobretot en la tercera edat i en persones amb patologies, i entre els que encara no estan inoculats i els que aviat veuran reduir la immunitat, ens podem tornar a trobar amb un altre estrès sanitari que ja seria molt difícil de digerir. Una de les solucions que proposa l’oci nocturn és obrir a partir de dimarts, perquè almenys s’evitarien aquestes aglomeracions que estem veient cada cap de setmana, tant a Lleida com a la resta de Catalunya. De fet, el TSJC ha donat al Govern català quaranta-vuit hores perquè argumenti per què continua negant-se a obrir aquests establiments.

Decideixi el que decideixi el Superior de Justícia, creiem que la Generalitat faria bé a sospesar aquesta obertura, perquè no té gaire sentit que es doni llum verda a festivals amb milers de persones i en canvi es prohibeixin castellers o locals nocturns, on es pot controlar millor els usuaris que en qualsevol descampat. El que sí que està clar és que l’èxit més demostrat contra el coronavirus ha estat i és la vacuna, per tant, Salut ha de seguir insistint per assolir la immunitat de grup al més aviat possible i l’Estat ha de debatre el marc jurídic actual que permet tal privacitat sobre la vacunació que ni es pot obligar un treballador que informi de si està o no vacunat, i molt menys obligar-lo a injectar-se..

tracking