SEGRE

EDITORIAL

El virus de les nits sense toc de queda

Creat:

Actualitzat:

Quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar les dos últimes propostes de toc de queda que li va presentar l’Executiu català, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va advertir que els prenien “l’eina més potent per frenar els contagis”. Però el tribunal va ser taxatiu i va considerar la mesura “innecessària i desproporcionada”. El TSJC només avalava el toc de queda en dinou municipis catalans i la Generalitat va decidir aixecar-lo a tot el territori.

Des d’aleshores, s’han succeït els enfrontaments entre joves que volen allargar la nit i Mossos d’Esquadra. Va succeir a les festes dels barris de Gràcia i Sants de Barcelona, en poblacions costaneres, però també a Alpicat i a la Seu d’Urgell. Encara que no hi hagi toc de queda, les restriccions per la pandèmia prohibeixen les reunions de més de deu persones i, a més, és obligatori l’ús de la mascareta a l’exterior quan no es pot garantir una distància de més d’1,5 metres.

Mossos i policies locals asseguren que no compten amb mitjans per fer front a aquesta situació. El sector de l’oci nocturn, el més perjudicat econòmicament per la pandèmia, assegura que si se’ls permetés reobrir s’acabaria amb els botellons. La llum, desorbitadaD’altra banda, la setmana passada a Alpicat i aquesta a la Seu d’Urgell s’han viscut moments de tensió.

A la capital de l’Alt Urgell han hagut d’intervenir els antiavalots durant dos nits seguides per desallotjar els joves, que van llançar botelles i altres objectes als agents. Ahir a la matinada va acabar amb un mosso ferit i un jove detingut. Més o menys a la mateixa hora, el parc de l’Espanya Industrial de Sants es convertia en un abocador després d’una batalla campal que va acabar amb sis mossos ferits i un detingut.

És evident que aquesta situació és insostenible. Si la pandèmia obliga a reduir les interaccions socials per evitar nous contagis, els tribunals haurien de donar suport a les autoritats sanitàries. De moment, les dades continuen a la baixa, però encara no han passat els preceptius quinze dies per saber si les festes descontrolades passaran factura.

tracking