SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La taula de diàleg entre Catalunya i Espanya s’havia convertit en un dels grans eixos de l’estratègia d’Esquerra, mentre que JxCat sempre s’havia mostrat escèptica quan no directament contrària apostant per una unilateralitat sense més concreció.

L’obertura d’una negociació amb el Govern espanyol figurava en l’acord d’investidura de Pedro Sánchez facilitada per l’abstenció d’ERC i també en el pacte que va propiciar la investidura d’Aragonès, però les diferències han sorgit amb la composició de les delegacions. Des d’ERC, i també des del Govern espanyol, s’interpreta que eren negociacions entre governs, mentre que JxCat ha designat per a la seua delegació només un conseller, Jordi Puigneró, al qual acompanyarien dirigents de la formació com Jordi Sànchez, Jordi Turull i la portaveu parlamentària Míriam Nogueras.

El president Aragonès en un gest d’autoritat inèdit va decidir deixar fora la delegació de Junts si no està integrada per membres de l’executiu a l’entendre que trenca el consens, lamentant a més que no s’hagi actuat amb lleialtat, mentre que des de JxCat es desvien els atacs cap a Madrid acusant la Moncloa de vetar la seua delegació.

Fins aquí els fets que cadascú interpretarà a la seua manera i que evidencien la divisió existent en el govern de la Generalitat sobre una qüestió tan decisiva com l’estratègia davant de Madrid.

Per als republicans és un pas endavant que convé aprofitar, i més quan havien aconseguit que fos Pedro Sánchez qui encapçalés la reunió amb el compromís de parlar de tot: des d’una amnistia fins a un possible referèndum per més que els socialistes havien advertit que no ho contemplaven, que la negociació seria llarga i que preferien prioritzar les qüestions que podien suscitar acords. Però l’estratègia de JxCat ha estat molt diferent des del principi: no confiaven en la taula, proposaven absentar-se’n si no venia Sánchez i han tensat la corda fins a l’últim moment amb la designació de negociadors que no són al govern provocant el cop d’autoritat d’Aragonès de conseqüències insospitades perquè ha obert les acusacions de deslleialtat i obre una seriosa crisi en l’executiu que debilita la posició negociadora de la Generalitat i afavoreix la Moncloa, espectadora en primer pla de la baralla entre socis independentistes.

En vista de la situació, tant a ERC com a la Moncloa els interessa que la reunió d’avui sigui fructífera, que s’avanci en la metodologia i que es concretin els primers acords, per deixar en evidència la suposada intransigència de JxCat. Serà complicat perquè es parteix de postures molt distanciades en les qüestions clau, però perquè l’única manera d’arribar a acords és parlant i des de Catalunya som molts els que portem anys demanant diàleg. Ara que comença no el torpedinem.

tracking