SEGRE

Creat:

Actualitzat:

S’anunciava que amb la fi de la pandèmia arribaria una etapa de recuperació econòmica en què la injecció de diners públics i l’augment del consum propiciarien una nova bonança, però encara no hem sortit de la crisi sanitària i ja s’entreveuen nuvolots en forma d’inflació desbocada.

Les dades del setembre han estat francament dolentes amb un increment dels preus del 0,8 per cent, el més alt des del 2008, que se sumen a nou mesos d’increment i que col·loquen la taxa interanual en un 4 per cent, que encara té més impacte perquè el maig de l’any passat estàvem en un 0,9 negatiu. Hi ha un problema objectiu d’increment de la inflació que repercuteix en un augment dels costos de producció que no sempre es poden traslladar directament al consumidor, més pressió per a la negociació salarial i la pujada de salaris de funcionaris i pensions, depreciació dels diners i sobretot pèrdua generalitzada de poder adquisitiu.

Però encara és més greu la sensació d’impotència i de falta de mesures econòmiques per controlar la inflació perquè no s’ha aconseguit frenar la pujada de la llum, un dels principals factors inflacionistes, malgrat que ha pujat en els últims dotze mesos l’escandalosa xifra d’un 272 per cent, dada que repercuteix en tots els costos de producció i en la despesa del ciutadà.

.

Però també han pujat els carburants, o les matèries primeres, un 119 per cent segons Pimec en el que va d’any i amb problemes de subministrament que han obligat a paralitzar l’activitat d’algunes empreses, i ja es comença a parlar als Estats Units d’apujar els tipus d’interès, una cosa que sempre acaba copiant Europa.

El resultat és que abans que es distribueixin els fons europeus ja tenim problemes amb una inflació desbocada que devalua el valor real del diner, incrementa els costos de producció de les empreses i empobreix encara més els sectors més desfavorits, amb la qual cosa si no es prenen mesures s’allunya la perspectiva d’una revitalització que afavoreixi tothom. Si com adverteixen els experts es mantenen els problemes geoestratègics que han propiciat la pujada del gas que es mantindrà tot l’hivern i repercutirà en el preu de la llum, podem tenir problemes perquè es complicarà la negociació de pressupostos, augmentarà la tensió social per la reivindicació d’increments salarials similars a la taxa d’inflació, baixarà la rendibilitat de les empreses perquè els seus costos s’han disparat sense que puguin repercutir-los i es multiplicarà el deute públic, amb la qual cosa les esperances d’una recuperació econòmica es difuminaran abans que la majoria de ciutadans hàgim pogut notar-ne els efectes.

Són dades perquè reaccioni el govern de Sánchez, aparqui el seu triomfalisme que cada vegada té menys justificació i s’apliqui a un control estricte de preus, començant per la llum..

tracking