SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Formació Professional ha viscut aquest curs un gran boom d’inscrits que ha provocat que desenes d’alumnes, principalment a Barcelona, s’hagin quedat sense plaça i hagin hagut de matricular-se a l’alternativa telemàtica que ofereix Educació a través de l’Institut Obert de Catalunya. A Lleida, aquest overbooking ha estat al final mínim després que s’hagi augmentat l’oferta dels cicles més sol·licitats, que són els de l’àmbit de la sanitat i alguns de les àrees d’informàtica, administració, esport i manteniment de vehicles. I és que l’anàlisi del resultat final de la matrícula constata que l’increment de la demanda no és general, sinó que es concentra en determinats sectors, mentre que en altres continua sent baixa i acaben tenint menys titulats que els que necessita el mercat laboral, tal com assenyalen les patronals empresarials.

Adaptar millor l’oferta educativa amb la realitat de l’entorn socioeconòmic és una tasca difícil que passa per reforçar la cooperació entre l’administració i les empreses, que és manifestament millorable. Aquest és un dels reptes de futur de l’FP a Lleida, igual que seguir potenciant la formació dual, amb pràctiques remunerades en empreses, que recupera l’antiga figura de l’aprenent. La vigència de les firesL’obstacle en aquest cas és l’estructura del teixit empresarial, amb una gran majoria de petites i microempreses per a les quals no és senzill assumir la despesa addicional que suposa aquesta figura, encara que sigui petita, i que tampoc tenen recursos humans per afrontar les obligacions que comporta, com un tutor a la feina.

I un altre repte és garantir la igualtat d’oportunitats en un territori extens i poc poblat com el de bona part de la província. És impossible que totes les comarques puguin tenir una àmplia oferta d’FP, perquè en molts cicles hi hauria molt pocs alumnes o fins i tot cap. Per això, l’administració ha de vetllar per sufragar els costos als que hagin de desplaçar-se.

Són reptes que Educació ha d’afrontar perquè el prestigi que està aconseguint l’FP gràcies als seus bons nivells d’inserció laboral no es vegi llastat per aquests dèficits..

tracking