SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després de tot el que hem passat aquests últims divuit mesos, és una excel·lent notícia que demà divendres s’acabin les restriccions que hem estat patint i que han llastat l’activitat ciutadana i també econòmica fins a provocar la major crisi patida als països occidentals des de les guerres mundials.

És una excel·lent notícia sobretot perquè representa un control sanitari de la pandèmia amb un sensible descens de morts i també de pacients crítics ingressats a les UCI que per primera vegada en un any són menys de cent a Catalunya i també és una gran notícia per als sectors més perjudicats, perquè a partir de demà es permetrà el cent per cent d’aforament en bars i restaurants o en espectacles esportius i culturals, igual que en biblioteques, fires, congressos o parcs d’atraccions. Es manté la limitació del 70 per cent per al lleure nocturn, el 80 per cent per als esdeveniments esportius en espais tancats i també l’ús de mascareta en recintes interiors, perquè encara no hem accedit a la plena normalitat, i costarà, i perquè continuen registrant-se nous casos, que afortunadament gràcies a la vacunació no tenen la gravetat dels mesos anteriors.

En aquest sentit, els experts adverteixen que serà impossible assolir la taxa zero de Covid i que caldrà acostumar a conviure amb el virus, com ja ho fem per exemple amb el de la grip.

Una cosa que obligarà a mantenir campanyes de vacunació i certes prevencions com l’ús de mascareta o la prudència aconsellable, però s’obre un escenari de gradual normalització de la vida ciutadana. Més complicat serà recuperar-se de les seqüeles generades per la pandèmia, començant per les sanitàries amb augment de les llistes d’espera, retard en les operacions programades i, com hem recordat aquest cap de setmana, increment de les malalties de salut mental, que obligaran a mantenir els esforços sanitaris.

Capítol a part serà la recuperació econòmica amb l’increment del deute de totes les administracions públiques i els problemes de les empreses per tornar a l’activitat prèvia a la pandèmia.

Aquí han d’ajudar els fons comunitaris i els pressupostos expansius de les administracions que incentivin la inversió i protegeixin els sectors més desfavorits. En aquesta línia van els pressupostos de l’Estat per a l’any que ve, encara que contrasta l’optimisme del Govern central amb les rebaixes del Fons Monetari Internacional, que ha retallat fins a mig punt la previsió de creixement a Espanya, col·locant-la darrere de França o Itàlia.

Tot dependrà de l’evolució del preu de les matèries primeres, disparades a remolc de la llum i el gas, i que es controli la inflació, però almenys hem sortit del túnel i la subsegüent paralització que representava la pandèmia..

tracking