SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els vehicles de mobilitat personal (MVP) són els d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats, exclusivament, per motors elèctrics. Però, per entendre’ns, són els patinets. Aquest mitjà de transport ha de complir unes normes de circulació com altres vehicles. Així, tenen prohibit circular per les voreres, zones de vianants, vies interurbanes, travessies, autopistes i autovies i túnels urbans; no poden superar els 25 quilòmetres per hora de velocitat i els seus conductors poden ser sotmesos a controls d’alcoholèmia i/o drogues.

Així mateix, els que hi circulin tenen prohibit fer-ho portant auriculars i també utilitzant telèfons mòbils. Fins aquí una normativa que, per desgràcia, són pocs usuaris els que la compleixen. Perquè el més habitual, tret de comptades excepcions, és veure aquesta mena de vehicles circulant per voreres, per carrers de vianants (l’Eix Comercial pot semblar algunes hores una espècie de circuit), contra direcció i a unes velocitats molt més elevades que les establertes per llei. I ja no diguem l’ús del mòbil i auriculars per part dels seus conductors. Així doncs, no és estrany que en el primer semestre els patinets s’hagin vist involucrats en 32 accidents a Lleida ciutat, més que el doble del mateix període de l’any anterior. A aquest trist rècord hem d’afegir que fa unes setmanes també es va registrar el primer sinistre mortal a Ponent causat per un vehicle d’aquestes característiques.

Davant d’aquest panorama, cal en primer lloc exigir als usuaris més autoresponsabilitat, ja que han de ser conscients que, tot i que petit, el que condueixen és un vehicle i poden causar accidents amb conseqüències tant per a ells com per als vianants. Així mateix, també és exigible més control per part dels agents de seguretat. En els primers deu mesos de l’any passat, la Guàrdia Urbana de Lleida va imposar un total de 179 sancions, la qual cosa demostra un alt grau d’incivisme per part de molts conductors.

Els MVP han vingut per quedar-se i és d’esperar que entre tots en fem compatible l’ús amb la seguretat de la resta de ciutadans.Benvinguda la normalitatAquest cap de setmana coincideixen a les comarques de Lleida Firauto de Balaguer, Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, la Fira de Medi Ambient de Tàrrega, la de la Poma de Barbens i la Fira Ramadera d’Esterri d’Àneu. Són les primeres que se celebren després del final de les restriccions i donen un clar exemple de les ganes que teníem tots de recuperar una normalitat perduda fa més d’any i mig.

Hem de felicitar-nos per això, però no ens cansarem de demanar que hem de preservar unes normes bàsiques per evitar tornar a entrepussar amb la mateixa pedra.

tracking