SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Turistes sí, però no a qualsevol preu. Les denúncies per infraccions al medi ambient s’han multiplicat per sis des del 2019. La pandèmia ha propiciat un canvi d’hàbits i les destinacions de muntanya han guanyat adeptes perquè les famílies es troben més còmodes en un entorn natural, a l’aire lliure i menys massificat.

Aquest augment de visitants és un bàlsam per a l’economia del Pirineu en plena crisi econòmica derivada de la sanitària, però l’altra cara de la moneda és que també s’han incrementat els rescats de muntanya per part dels Bombers i les infraccions en zones protegides. La Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) dels Mossos d’Esquadra a la regió policial del Pirineu Occidental ha comptabilitzat 110 infraccions entre l’1 d’abril i el 30 de setembre. En aquest mateix període de l’any 2020 van ser 77 i el 2019, tan sols 18.

És a dir, un 42 per cent més. Els Mossos adverteixen que hi ha persones que arriben a la muntanya i es creuen que no hi ha cap norma, com si el Pirineu fos un parc temàtic en el qual tot està permès. Els preocupa, especialment, que hi hagi empreses que es lucrin organitzant activitats que estan prohibides.

Per tot plegat, veuen necessari activar un pla d’acció que freni els comportaments incívics. Recentment, s’han hagut d’instal·lar cartells en diferents punts de la muntanya recordant als turistes que no es poden atansar als ramats i que han de portar els gossos lligats. En algunes poblacions, a més, s’ha apostat per una senyalització una mica irònica per recordar el funcionament del món rural, en el qual les campanes toquen cada hora i els galls canten de bon matí.

Fins i tot s’ha hagut de regular l’accés a llocs tan emblemàtics com la Pica d’Estats perquè la massificació era alarmant. No són casos aïllats. La pandèmia ha descobert els atractius del Pirineu a milers de persones que optaven per destinacions urbanes.

Aquests visitants no es poden perdre, però obliguen a controlar i regular el medi natural. L’URMA assessora ajuntaments, direccions de parcs i consells perquè puguin elaborar ordenances o normatives. Millor prevenir que curar.La convivència és possible i necessària.

L’‘hort’ d’Europa

Les comarques de Lleida s’han convertit en l’hort d’Europa de cultiu de marihuana. Algunes màfies, procedents de països com Albània, s’han instal·lat a Ponent per produir i traficar amb aquesta droga. Recentment, un mosso va resultar ferit al disparar-se-li una trampa en una plantació a Alcoletge.

Dissabte, a les Borges Blanques, es va denunciar un crim en un narcoassalt. Una escalada de violència a la qual caldrà estar alerta.

tracking