SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Encara que la situació de la pandèmia a Espanya sembla ben encarrilada, els epidemiòlegs adverteixen que pugen els casos i que part d’Europa comença a patir una nova onada de contagis. Curiosament és la part en la qual menys s’ha vacunat, Romania o Bulgària amb només un 30 i un 22 per cent de la població amb la pauta completa i les UCI tornen a omplir-se. Aquí, afortunadament tenim el 80 per cent de la població immunitzada, però és preocupant que hi hagi un 20 per cent que malgrat les facilitats continuïn sense voler vacunar-se, malgrat que les autoritats sanitàries catalanes advertien la setmana passada que els no vacunats tenien cinc vegades més possibilitats d’acabar a l’UCI que els ja vacunats i que les alemanyes han recordat que el 90 per cent dels ingressats a les UCI per Covid no estaven vacunats.

Davant aquestes evidències, sorprèn que el 5 per cent dels professionals sanitaris de Lleida, unes 280 persones, hagin optat per no vacunar-se obrint tota mena d’interrogants sobre el risc que comporta per a les persones que atenen. És un debat obert a tot el món sobre el xoc dels drets individuals dels que no volen vacunar-se amb el dret dels altres a exigir que es protegeixi la salut pública que a cada país es resol de manera diferent: des de solucions tan dràstiques com negar que l’Estat cobreixi l’atenció mèdica per Covid a qui no estigui vacunat o prohibir l’entrada en recintes públics als no immunitzats com han fet alguns lànders alemanys, mentre que altres països generalitzen l’exigència del passaport Covid no només per a restaurants i activitats de lleure com a Espanya, sinó també per als centres de treball. L’últim xoc de drets s’ha viscut als Estats Units, on Biden va proposar la vacunació obligatòria a les empreses de més de cent treballadors.

Una ordre que ha estat suspesa per un tribunal federal d’apel·lacions. A Espanya podria passar una cosa similar en vista de la regulació legal, malgrat que altres experts afirmen que hi ha prou arguments per exigir als qui no es vulguin vacunar, que estan en el seu dret a no fer-ho, que hagin de superar altres requisits com la presentació de proves que demostrin que estan lliures de Covid o hagin d’acceptar determinades restriccions en els seus drets per respectar els de la col·lectivitat. Però els governants, de moment i si no s’agreuja la situació, tampoc són partidaris d’aprovar noves restriccions que sempre són impopulars, i tampoc d’introduir reformes legals que canviïn el marc actual en el qual no es pot obligar ningú a vacunar-se i tampoc que pugui sentir-se discriminat.

Continuen confiant a convèncer els refractaris i a assolir el nivell d’immunitat col·lectiva, però es manté un factor de risc amb els no vacunats en determinats àmbits.

tracking