SEGRE

EDITORIAL

Prevenció contra la ciberdelinqüència

Creat:

Actualitzat:

Les noves tecnologies han canviat la nostra forma de vida. Per als joves resultaria inimaginable viure en un món on no hi hagués telèfons mòbils, malgrat que fins fa una mica més de dos dècades era l’habitual. Gairebé tots els processos de fabricació, sistemes de control i tràmits de tot tipus depenen de la informàtica i els antics arxius de paper ja gairebé són història.

La quantitat d’informació que s’emmagatzema a la xarxa és ingent, igual que el nombre de gestions que es fan a través d’aquesta, que inclouen dades personals, com per exemple tràmits administratius, compres o traspàs de diners entre comptes. Això fa que sigui comprensible l’escalada de la denominada ciberdelinqüència, que en els últims anys ha tingut una notable transformació. Fa un temps, estava protagonitzada per pirates informàtics l’objectiu dels quals era encriptar els arxius del sistema d’un particular, empresa o institució sense una finalitat concreta.

Ara, cada vegada són més freqüents els atacs cibernètics que tenen per objectiu obtenir dades sensibles de persones, empreses o institucions per demanar un rescat a canvi, per poder accedir als diners de comptes bancaris o per suplantar la seua identitat, entre un altre tipus de delictes. Igual que el conjunt de la societat, els delinqüents s’adapten als avenços tecnològics. Resulta més fàcil obtenir una gran quantitat de diners d’aquesta forma que atracant un banc, un comerç o un particular i, a sobre, amb menys probabilitats d’acabar detingut.

Això fa que sigui necessari reforçar la seguretat de tots els sistemes informàtics, però també cal fer una crida perquè tots siguem conscients que hem de seguir determinades normes a l’hora d’utilitzar els serveis informàtics. Segur que molts hem facilitat les nostres dades personals i fins i tot bancàries a webs o mails la fiabilitat dels quals no podem garantir al cent per cent i tampoc ens preocupem gaire pel nivell de protecció del nostre ordinador. Al fer-ho, estem exposats a ser víctimes d’algun ciberdelinqüent.Un club en fallidaEl Lleida Esportiu va viure en el partit d’ahir un nou episodi dantesc, sense cap control d’accés al Camp d’Esports, pel qual l’entrada va ser lliure, i sense cap tipus de servei de seguretat.

La Paeria té previst decidir en el ple a finals d’aquest mes la rescissió del conveni d’ús del camp, però és hora de preguntar-se si potser no s’hauria d’actuar amb més urgència, perquè la imatge que està donant el club més representatiu de la ciutat és senzillament lamentable i els seus propietaris s’estan rient dels aficionats i les institucions.

tracking