SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que fa només uns mesos ens les prometíem felices quan semblava que la pandèmia i els seus efectes letals estaven a punt de passar a la història gràcies als alts índexs de vacunació, la dura realitat ens dona mostres, un dia sí i l’altre també, que ni de lluny la crisi sanitària està superada. L’arribada de la variant òmicron, que els primers dies semblava una plaga bíblica i la letalitat de la qual ha anat disminuint a poc a poc encara que no la capacitat transmissora, ha fet saltar una vegada més els senyals d’alarma perquè tensa de nou la sanitat i la situació pot agreujar-se en les properes setmanes. És per això que sembla totalment lògic primar la lluita contra el coronavirus i, per tant, relegar a un segon pla l’activitat mèdica no urgent.

Tanmateix, i dit això, no és en absolut acceptable que, en l’actualitat, més de 8.800 lleidatans i lleidatanes estiguin en llista d’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica, llista que ha augmentat en 1.220 persones en tan sols deu mesos. A aquestes xifres estratosfèriques és necessari afegir els gairebé 11.000 pacients de les comarques del pla i del Pirineu i Aran que esperen una prova diagnòstica i els 18.000 que esperen una primera visita a l’especialista.Qualsevol que hagi acudit als serveis d’urgència en les últimes setmanes ha vist amb els seus propis ulls, o ha patit directament a les seues pròpies carns, la gravetat de la situació, amb facultatius que no donen l’abast mentre els malalts han d’esperar hores i hores abans de ser atesos. De cap manera es pot atribuir aquesta situació al personal sanitari, un dels sectors que més han patit i lluitat per fer front a les diferents onades de la Covid que hem estat patint tots, però és evident que l’administració no ha sabut, o no ha pogut, augmentar les plantilles amb els professionals necessaris per fer front al que requereix la societat en un aspecte tan bàsic del benestar.Els pressupostos de la Generalitat per a l’any vinent destinen 11.244 milions d’euros a Salut, amb un augment considerable respecte als anteriors, del 2020 i que van ser prorrogats aquest any, i que eren de només 9.789 milions.

Entre les actuacions que contemplen destaca la formació d’especialistes, amb una oferta de 1.630 places, a qui se’n pot afegir 329 d’infermeria i 45 de psicologia clínica. És necessari, doncs, avançar en aquest sentit, ja que la inajornable ampliació de les plantilles ha de servir per millorar tant l’atenció sanitària dels usuaris com la situació laboral del personal del sector, ressentit físicament i mentalment per la tensió que han comportat aquests gairebé dos anys de pandèmia.

tracking